Ndërsa një thatësirë ​​ekstreme kapërcen Meksikën, duke çuar në humbje të të korrave, mungesë uji dhe çmime më të larta ushqimore, qeveria po përpiqet të sjellë shiun e nevojshëm dëshpërimisht duke iu drejtuar një teknologjie të diskutueshme: “mbjellja” e reve.

Në korrik, vendi filloi fazën e fundit të një projekti për mbjelljen e reve që synon të stimulojë artificialisht reshjet. 

Ajo synon të luftojë efektet e thatësirës, sipas një deklarate nga Ministria e Bujqësisë.

Mbjellja e reve është një teknologji e zbuluar për herë të parë në vitet 1940. Që atëherë, ajo është përdorur në rreth 50 vende, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Kinën. Meksika ka eksperimentuar me modifikimin e motit për më shumë se shtatë dekada.

Megjithatë, disa shkencëtarë mbeten shumë të kujdesshëm në lidhje me efektivitetin e mbjelljes së reve dhe paralajmërojnë se nuk është një zgjidhje për thatësirën.

“Ka një histori të diskutueshme, sepse është shumë e vështirë të provosh atë që po bën nga një këndvështrim shkencor,” tha për CNN Roelef Bruintjes, një shkencëtar i modifikimit të motit në Qendrën Kombëtare për Kërkime Atmosferike në SHBA.

Që mbjellja e reve të funksionojë, së pari ju duhet një re. Avionët ose dronët injektojnë grimca në re që tërheqin pika uji për t’u formuar rreth tyre, duke rritur mundësinë e reshjeve ose borës.

Qeveria shpreson se stimulimi i reshjeve mund të ndihmojë fermerët të përballen më mirë me thatësirën që ka përfshirë zona të mëdha të vendit.

Në mesin e korrikut, më shumë se 40% e Meksikës ishte në thatësirë ​​mesatare deri në ekstrem, sipas shërbimit kombëtar të motit. Vendi ka qenë gjithashtu i zhytur nga një valë e fortë të nxehti që ka vrarë të paktën 249 njerëz gjatë katër muajve të fundit.

Ky mot ekstrem vetëm sa do të përkeqësohet – shkencëtarët e kanë të qartë se valët e të nxehtit dhe thatësira do të bëhen më të zakonshme dhe më intensive ndërsa kriza klimatike përshpejtohet.

Meksika pretendon se projekti i saj aktual i mbjelljes së reve, të cilin e ka nisur që nga dhjetori 2020, ka pasur një ndikim pozitiv. Në vitin 2021, fluturimet e mbjelljes së reve kishin krijuar 40% më shumë shi , raportoi qeveria – një shifër që ajo llogariti duke matur diferencën midis parashikimeve meteorologjike dhe reshjeve aktuale të matura nga matësat e shiut.

“Projektet tona kanë qenë të gjitha të suksesshme,” tha një zëdhënës i kompanisë Startup Renaissance, një kompani stimuluese e shiut e cila ka punuar në projektin e qeverisë meksikane që nga viti 2020.

Por shumë shkencëtarë mbeten skeptikë.

Ka një mungesë të “provave të forta” që mbjellja e reve rrit reshjet, shkruan së fundmi Fernando García García dhe Guillermo Montero Martínez nga grupi i fizikës së reve në Universitetin Kombëtar Autonom të Meksikës.

Top Channel