“A keni foto nudo të vetes në telefon?”/ Zbulime se çfarë pyetjesh u bëhej kandidateve për sekretare të Bill Gates

03/07/2023 22:18

Një bujë globale kanë shkaktuar zbulimet e gazetës amerikane Wall Street Journal për pyetjet joetike që merrnin nga gratë, sekretare kandidate për zyrën personale të manjatit Bill Gates, pasi shumë prej tyre kishin përmbajtje seksuale.

Concentric Advisors, një firmë konsulence sigurie e ngarkuar me intervistimin e kandidatëve për punë për Gates Ventures, dyshohet se pyeti disa gra për jetën e tyre private gjatë kontrolleve të historisë. WSJ raportoi se vetëm gratë raportuan se u bënë këto pyetje ndërsa aplikonin për punë në zyrën private të Gates.

Kandidatët i thanë WSJ-së se kompania u bëri pyetje nëse ata kishin lidhje të mëparshme jashtëmartesore, nëse kishin imazhe nudo të tyre në celularët e tyre dhe çfarë lloj pornografie preferonin.

Kandidatët që thanë se u ishin bërë ato pyetje i thanë WSJ-së se besonin se intervistuesit po përpiqeshin të gjenin informacion që mund të përdorej për të shantazhuar njerëzit që do të punonin ngushtë me Gates.

Një zëdhënës i Concentric tha se kontrollet e sigurisë së kompanisë vlerësojnë “ndershmërinë dhe cenueshmërinë e një kandidati ndaj shantazhit, i cili shpesh fillon me deklaratat vullnetare të kandidatit të ndjekura nga pyetjet vijuese nga intervistuesit e kompanisë”.

Por kandidatët që folën me WSJ thanë se nuk dhanë vullnetarë informacionin e ndjeshëm për të cilin u pyetën dhe duhej të kalonin vlerësimin e kompanisë për të marrë vendin e punës. Një formular pëlqimi i parë nga agjencia tha se vlerësimi i sjelljes, i cili përdoret për të “vlerësuar përshtatshmërinë për punësim”, prek historinë e drogës, alkoolit, mjekësore dhe psikiatrike.

Kandidatët që nënshkruan marrëveshjen dhanë lejen e tyre që rezultatet të zbuloheshin në zyrën personale të Gates, duke përfshirë “informacione shumë të ndjeshme”, sipas raportit.

Top Channel