Martesat në Kinë bien në nivelin më të ulët në tre dekada, shqetësim kriza e popullsisë

12/06/2023 11:16

Kina regjistroi vitin e kaluar numrin e saj më të ulët të martesave që kur të dhënat publike u bënë të disponueshme, duke çuar më tej një rënie gati dhjetëvjeçare të martesave që ka përkuar me rënien e nivelit të lindjeve dhe ka shkaktuar shqetësimin e qeverisë për një krizë demografike.

Rreth 6.83 milionë çifte u martuan në vitin 2022, sipas të dhënave të publikuara nga Ministria e Çështjeve Civile të Kinës të premten. Kjo është rreth 10.5% më pak nga 7.63 milionë regjistrimet e martesave në vitin 2021 dhe shënon një rekord të ulët që nga viti 1986, kur ministria filloi të publikonte statistika, sipas medias shtetërore.

Njw ndikim kryesor besohet tw ketw pandemia, pasi kontrollet e rrepta të qeverisë për Covid-19 panë qytete dhe rrethe të shumta në të gjithë vendin të mbyllura dhe jeta e përditshme u ndërpre nga një mori kufizimesh.

Rënia e numrit të martesave – dhe një rënie e dukshme e lindjeve – kanë tërhequr vëmendje të konsiderueshme nga autoritetet në Pekin mes parashikimeve të ekspertëve për një ndikim të rëndë ekonomik nga një fuqi punëtore në tkurrje dhe popullsi në plakje.

Popullsia e Kinës u tkur në vitin 2022 për herë të parë në më shumë se 60 vjet , me vetëm 6.77 lindje për 1000 njerëz – niveli më i ulët që nga themelimi i Kinës komuniste në vitin 1949. Vendi është tani i dyti më i populluar në botë me 1.4 miliardë banorë pas Indisë, sipas Kombeve të Bashkuara.

Autoritetet kanë ndërmarrë hapa për të provuar dhe rikthyer rënien, e cila vjen mes presioneve financiare që ndikojnë te të rinjtë e Kinës, duke përfshirë papunësinë e lartë dhe rritjen e kostos së jetesës.

Përgjigja e rreptë e partisë ndaj Covid-19 kristalizoi gjithashtu zhgënjime politike midis disa të rinjve, me frazën kryesore, “Ne jemi brezi i fundit” – një refuzim për të lindur fëmijë në shtetin kinez të kontrolluar rreptësisht.

Ndryshimi i normave gjinore dhe zgjerimi i mundësive të karrierës për gratë, si në vende të tjera në botë, shihen gjithashtu gjerësisht si rritje e moshës së martesës dhe ndikim në qëndrimet për institucionin.

Ky ndryshim qëndrimi është veçanërisht i dukshëm mes grave të reja, disa prej të cilave po zhgënjehen me martesën për rolin e saj në rrënjosjen e pabarazisë gjinore, thonë ekspertët .

Një raport mbi statistikat e reja në Global Times shtetërore të hënën vuri në dukje rritjen e moshës së martesës, rënien e numrit të të rinjve në përgjithësi në Kinë dhe çekuilibrin gjinor të vendit si faktorë që kontribuojnë në rënien e fundit, duke cituar demografin e pavarur He Yafu.

Kina nuk është i vetmi vend që përballet me problemin e rënies së lindjeve dhe tkurrjes së popullsisë. Në vitet e fundit, Japonia dhe Koreja e Jugut kanë prezantuar gjithashtu masa për të inkurajuar lindjet – të tilla si stimuj financiarë, kupona në para, subvencione për strehim dhe më shumë mbështetje për kujdesin ndaj fëmijëve – me sukses të kufizuar.

Top Channel