Studimi: Më shumë se 100 milionë indianë janë diabetikë

09/06/2023 20:07

Një studim i ri i publikuar në Lancet vlerëson se 101 milionë njerëz në Indi – 11.4% e popullsisë së vendit – jetojnë me diabet.

Një studim i porositur nga ministria e shëndetësisë zbuloi gjithashtu se 136 milionë njerëz – ose 15.3% e njerëzve – mund të jetojnë me paradiabet.

Diabeti i tipit 2 është forma më e zakonshme e gjendjes.

Njerëzit kanë sheqer të lartë në gjak sepse nuk janë në gjendje të prodhojnë mjaftueshëm insulinë, një hormon ose t’i përgjigjen siç duhet.

Studimi i fundit, i publikuar në The Lancet Diabetes and Endocrinology , konsiderohet të jetë i pari që mbulon në mënyrë gjithëpërfshirëse çdo shtet për të vlerësuar barrën e vendit të sëmundjeve jo të transmetueshme.

Studiuesit thanë se zbuluan se prevalenca e diabetit në popullatën e Indisë ishte shumë më e lartë se sa ishte vlerësuar më parë. OBSH kishte vlerësuar 77 milionë njerëz që vuanin nga diabeti, dhe gati 25 milionë ishin paradiabetikë, me një rrezik më të lartë për të zhvilluar diabetin në të ardhmen e afërt.

“Është një bombë me sahat”, tha Dr RM Anjana, autori kryesor i studimit dhe drejtor menaxhues në Qendrën e Specialiteteve të Diabetit të Dr Mohan, për gazetën Indian Express .

“Nëse keni para-diabet, konvertimi në diabet është shumë, shumë i shpejtë në popullatën tonë; më shumë se 60% e njerëzve me paradiabet përfundojnë duke u kthyer në diabet në pesë vitet e ardhshme,” tha ajo.

Studimi dhjetëvjeçar u krye nga Fondacioni i Kërkimeve për Diabetin Madras me Këshillin Indian të Kërkimeve Mjekësore (ICMR) dhe përfshiu 113,000 pjesëmarrës mbi moshën 20 vjeç nga çdo shtet në Indi.

Të dhënat e mbledhura në vitin 2008 u ekstrapoluan për vitin 2021 duke përdorur demografinë në Anketën më të fundit Kombëtare të Shëndetit Familjar, sondazhi më i plotë i ekonomive familjare për treguesit shëndetësorë dhe socialë nga qeveria.

Prevalenca më e lartë e diabetit u vu re në Goa (26.4%), Puducherry (26.3%) dhe Kerala (25.5%). Studimi paralajmëroi për një rritje të mprehtë të diabetit në shtete si Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Bihar dhe Arunachal Pradesh, ku prevalenca ishte më e ulët. Gjithashtu, diabeti ishte më i shpeshtë në zonat urbane sesa rurale, zbuloi studimi.

“Ndryshimi i stilit të jetesës, përmirësimi i standardeve të jetesës, migrimi në qytete, orët e parregullta të punës, zakonet e ulura, stresi, ndotja, ndryshimi në zakonet e ushqimit dhe disponueshmëria e lehtë e ushqimit të shpejtë janë disa nga arsyet pse diabeti po rritet në Indi,” Rahul Baxi. një diabetolog konsulent në Spitalin e Bombeit, tha për BBC.

Dr Baxi tha se diabeti “nuk ishte më një sëmundje e të pasurve apo atyre që jetojnë në qytete”.

Kjo foto e bërë më 8 gusht 2011, 19-vjeçari, banor indian, Vipin Yadav, bën testin e tij të sheqerit në gjak nga mjekët e qeverisë së Delhi-t në një klinikë të lëvizshme jashtë një lagje të varfër në zonën e Kolonisë Geeta të Nju Delhit.

Diabeti prek rreth një në 11 të rritur në mbarë botën dhe rrit rrezikun e sulmit në zemër, goditjes në tru, verbërisë, dështimit të veshkave dhe amputimit të gjymtyrëve.

Zakonisht ndahet në tipin 1 dhe tipin 2.

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje e sistemit imunitar. Ai sulmon në mënyrë të gabuar fabrikat e insulinës në trup (qelizat beta) kështu që nuk ka mjaftueshëm hormon për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak.

Diabeti i tipit 2 shihet kryesisht si një sëmundje e stilit të dobët të jetesës pasi yndyra e trupit mund të ndikojë në mënyrën se si funksionon insulina.

Top Channel