Vrasjet brutale të dy vajzave të reja në Indi/ Një nga problemet më të mëdha të Indisë po përkeqësohet

07/06/2023 18:43

Një vajzë adoleshente goditet me thikë për vdekje teksa anëtarët e publikut kalojnë pranë, ndërsa një vajzë edhe më e re pëson një fat të ngjashëm, në duart e babait të saj, sepse ajo dhe nëna e saj donin të flinin në oborr.

Këto dy ngjarje të tmerrshme ndodhën brenda 10 ditëve nga njëra-tjetra në Indi muajin e kaluar, por Jayna Kothari, një avokate e lartë në Gjykatën e Lartë të vendit, tha se dhuna ndaj grave është përshkallëzuar gjatë dekadës së fundit.

“Për 10 vitet e fundit ne kemi parë këto vrasje të tmerrshme dhe incidente të dhunshme. Nuk mendoj se është bërë asgjë shumë”, tha Kothari, e cila njihet për punën e saj në çështjet që lidhen me gjininë dhe seksualitetin.

Kjo dekadë përfshin vitet që kur “Nirbhaya”, një studente 23-vjeçare, vdiq pasi u përdhunua në grup në një autobus në Delhi në vitin 2012. Avokatët kishin shpresuar se rasti tronditës i vrasjes do të përfaqësonte një moment vendimtar në qasjen e Indisë ndaj dhunës ndaj grave .

Por ndërsa zemërimi në pasojat më të menjëhershme të sulmit çoi në ligje më të forta për përdhunimin, Kothari dhe shumë të tjerë thonë se në realitet pak ka ndryshuar.

“Krimet po vazhdojnë, por nuk ka asnjë veprim të dukshëm”, tha Kothari.

“Intensiteti i krimit, frekuenca e krimit dhe brutaliteti i krimeve janë rritur,” thawati Maliwal, kryetar i Komisionit për Gratë në Delhi.

Incidentet më të fundit janë thjesht të fundit në një varg të gjatë krimesh të dhunshme që kanë shkaktuar zemërim nëse qeveria po bën mjaftueshëm për të mbrojtur gratë dhe për të ndëshkuar sulmuesit.

Sipas Byrosë Kombëtare të Regjistrimeve të Krimeve të Indisë, krimet kundër grave u rritën 87% gjatë 10 viteve midis 2011 dhe 2021 – me shumicën e rasteve në vitin e fundit që lidhen me pretendimin për “mizorinë nga burri ose të afërmit e tij” dhe sulmin.

Kothari, avokati, beson se autoritetet janë bërë shumë të vetëkënaqur që nga sulmi fatal i Nirbhaya. Që nga reformat që pasuan rastin – të cilat përfshinin zgjerimin e përkufizimit të përdhunimit, rritjen e dënimit minimal për veprën penale në shtatë vjet burg dhe rritjen e moshës së pëlqimit nga 16 në 18 – ajo thotë se ka “një sens me gjykatat, policia, qeveria, se tani gjithçka po bëhet.”

Por ngjarjet e fundit tregojnë të kundërtën, argumenton ajo. Kothari tregon incidentin në rrethin Surat të Gujarat më 19 maj, në të cilin një baba dyshohet se sulmoi gruan dhe vajzën e tij me thikë sepse donin të flinin në tarracën e shtëpisë së tyre, dhe jo brenda, si dëshmi se dhuna në familje mbetet “një çështje e përhapur, edhe sot.”

Ajo thotë se sulmi në Delhi, ku njerëzit kaluan teksa një vajzë u godit vazhdimisht me thikë nga sulmuesi i saj mashkull, është veçanërisht shqetësues. Ajo është e shqetësuar se kjo sugjeron një apati shoqërore ndaj dhunës ndaj grave dhe vajzave, ose më keq, pranim.

Në mungesë të veprimit, Kothari dhe avokatë të tjerë paralajmërojnë se vajzat dhe gratë e reja do të rriten duke besuar se një dhunë e tillë është e pritshme dhe e pranueshme.

Disa aktiviste thonë se mizogjinia është aq e thellë në shoqërinë patriarkale të Indisë saqë sistemi dështon të gjitha gratë, pavarësisht nga statusi i tyre.

Top Channel