“Si të hysh në një pyll”, brenda ndërtesës më të madhe prej druri në Azi

05/06/2023 17:22

Singapori e ka cilësuar prej kohësh veten si një “qytet kopsht”, një term i krijuar në vitet 1960 nga babai themelues i vendit dhe ish-kryeministri, Lee Kuan Yew. 

Në dekadat që nga ajo kohë, ishulli ka nisur programe të gjera të mbjelljes së pemëve dhe ka përqafuar të ashtuquajturën arkitekturë “biofilike”, me gjelbërim që shpesh shihet duke u ngjitur në fasadat urbane ose duke u derdhur nga rrokaqiejt .

Një ndërtesë e re gjashtëkatëshe e kampusit të kolegjit qëndron si oda më e fundit e Singaporit për natyrën. Shtëpia e shkollës së biznesit të Universitetit Teknologjik Nanyang (NTU), dizajni i lakuar butësisht përmban atriume të ndriçuara nga dielli.

Gjithçka, nga stolat te kornizat e dyerve deri te ndarësit e dhomave u ndërtuan duke përdorur dru.

Kështu ishin edhe trarët dhe kolonat strukturore. Në fakt, ndërtesa është bërë pothuajse tërësisht nga druri masiv – një gjeneratë e re e drurit të projektuar, që po i shtyn kufijtë e arkitekturës. E shtrirë në 43,500 metra katrorë tani është ndërtesa më e madhe prej druri në Azi, sipas sipërfaqes së dyshemesë.

I quajtur Gaia, sipas perëndeshës së lashtë greke të Tokës, projekti u hap në maj dhe kushtoi 93 milionë dollarë për t’u ndërtuar. Korniza e saj e ekspozuar e drurit është pa veshje ose bojë, një vendim dizajni që kremton materialet natyrore ndërsa u jep vizitorëve ndjenjën e ecjes midis pemëve.

Sipas arkitektit të famshëm japonez që qëndron pas projektit, Toyo Ito, kjo ishte pikërisht ideja.

Përveç tualeteve, pllakave përdhese dhe shkallëve të jashtme, të cilat u ndërtuan duke përdorur beton (pjesërisht për shkak të rregulloreve lokale), struktura u bë me lëndë drusore në Austri, Suedi dhe Finlandë. Druri ishte i parafabrikuar në panele dhe trarë të rëndë në Evropë përpara se të dërgohej në Singapor.

I vendosur në 43,500 metra katrorë (468,000 metra katrorë) hapësirë, Gaia do të strehojë shkollën e biznesit të Universitetit Teknologjik Nanyang.

Autoriteti i Ndërtimit dhe Ndërtimit (BCA) i Singaporit pretendon se përdorimi i lëndës drusore masive mund të zvogëlojë pluhurin dhe zhurmën në kantieret e ndërtimit, duke përshpejtuar projektet deri në 35%. Në mënyrë kontraintuitive, avokatët e ndërtesave prej druri thonë se ato mund të jenë gjithashtu më të sigurta – dhe më pak të prirura ndaj kolapsit katastrofik – sesa ato me kornizë çeliku në zjarr (megjithëse jo të gjithë ekspertët pajtohen).

Singapori e ka caktuar Gaia një ndërtesë "zero energji".

Këto kursime të energjisë nuk kanë të bëjnë vetëm me materialet. Për një, pjesa e jashtme e ndërtesës përmban pendë të vendosura në mënyrë strategjike që bëjnë hije mbi fasadë, duke ndihmuar në mbajtjen e saj të freskët.

Autoritetet e vendit e kanë përcaktuar Gaia si një ndërtesë “zero energjie” që (me ndihmën e paneleve diellore në çati) prodhon aq energji sa konsumon.

Tarracat e ajrosura dhe atriumet e ndriçuara nga dielli gjenden në të gjithë dizajnin.

Në hapjen e ndërtesës, presidenti i universitetit Ho Teck Hua përdori fjalimin e tij për t’u mburrur se kishte “kampusin më të gjelbër në Singapor”.

Top Channel