Lajmi i fundit
Kryeministri Edi Rama në konferencë për shtyp për zhvillimet në veri të Kosovës
Edi Rama: Kërkojmë dënimin pa ekuivok të vrasjes së efektivit të policisë së Kosovës
Rama: Minimalisht Serbia duhet të ishte distancuar nga ajo që ndodhi

Si kurrë më parë Agjencia Evropiane e Hapësirës po transmeton në YouTube imazhet e para drejtpërdrejt nga Marsi. 

Gjatë një ore, imazhe të reja të Marsit priten rreth çdo 50 sekonda, sipas deklaratës nga agjencia.

Imazhet, të shpërndara në YouTube, llogarinë e ESA në Twitter dhe me #MarsLIVE, do të tregojnë planetin siç nuk është parë kurrë më parë, tha ESA.

Linku i Youtube:

Ngjarja shënon 20 vjetorin e lëshimit të orbitës së agjencisë Mars Express – një mision për të marrë imazhe tredimensionale të sipërfaqes së planetit për ta parë atë në detaje më të plota.

“Normalisht, ne shohim imazhe nga Marsi dhe e dimë se ato janë marrë ditë më parë”, tha James Godfrey, menaxher i operacioneve të anijeve kozmike në  qendrën e kontrollit të misionit të ESA  në Darmstadt, Gjermani, në një deklaratë.

Por a nuk kemi parë imazhe të Marsit më parë? Po, por jo live, tha ESA.

Shpesh të dhënat dhe vëzhgimet e planetit të kuq merren kur një anije kozmike nuk është në kontakt të drejtpërdrejtë me Tokën, kështu që imazhet ruhen derisa të mund të kthehen, tha ESA.

Në varësi të vendit ku Marsi dhe Toka janë në orbitat e tyre rreth diellit, mesazhet që udhëtimi nëpër hapësirë ​​mund të zgjasin diku nga 3 deri në 22 minuta.

ESA vlerësoi se do të duheshin rreth 17 minuta që drita e nevojshme për të formuar imazhet të udhëtonte drejtpërdrejt nga Marsi në Tokë dhe më pas një minutë tjetër për të kaluar nëpër tela dhe serverë në tokë për të filluar transmetimin e drejtpërdrejtë, tha agjencia.

“Vini re, ne kurrë nuk kemi provuar diçka të tillë më parë, kështu që koha e saktë e udhëtimit për sinjalet në terren mbetet pak e pasigurt,” tha agjencia në një deklaratë.

Top Channel