Një gazetë finlandeze ka hequr 30 artikuj në lidhje me luftën nga faqja e internetit pasi një reporter i pavarur ukrainas u zbulua se kishte falsifikuar informacione në lidhje me situatën në Bakhmut, duke përfshirë dërgimin e imazheve që nuk ishin bërë prej tij.

Iltalehti tha se kishte ndërmarrë hapin “të jashtëzakonshëm” pas një hetimi mbi punën e reporterit, i cili tha se përfshinte “raporte, intervista, tekste të ngjashme me ditarin” si dhe analiza rreth konfliktit.

Gazeta filloi të hetonte përmbajtjen e gazetarit pasi u ngritën pikëpyetje në lidhje me raportimin e tij më të fundit mbi Bakhmut nga 23 maji.

Në një deklaratë të gjatë të publikuar në uebsajtin e saj, kryeredaktori i Iltalehti, Perttu Kauppinen tha se historia “përmbante një tregim kaq të shpejtë saqë nuk është çudi që lexuesit e kishin të vështirë të besonin nëse ishte plotësisht e vërtetë”.

Ai shtoi se historia “nuk duhej të publikohej”, megjithatë raportet nga vijat e frontit janë “praktikisht të pamundura për t’u verifikuar”.

Gjatë hetimit të saj, gazeta tha se gjithashtu “u bë e qartë” se disa foto të paraqitura nga reporteri “nuk ishin marrë nga ai ose nga ku ai tha se ishin”. Iltalehti tha se mori vendimin për të hequr 30 nenet “për shkak të mungesës së besimit”.

“Ruajtja e besimit të publikut është shumë e rëndësishme për ne. Prandaj u kërkoj falje të gjithë lexuesve të Iltalehti. Ne do të bëjmë një punë më të mirë tani e tutje,” tha zoti Kauppinen.

Top Channel