Ekspertët: Përdorimi i yndyrës së derrit si karburant për avionët do të dëmtojë planetin

31/05/2023 08:48

Dhjami i derrave, bagëtive dhe pulave të ngordhura po përdoret për të bërë karburant për avionët, por një studim i ri paralajmëron se mund të ketë pasoja negative për planetin.

Yndyrat shtazore konsiderohen mbetje, kështu që karburanti i aviacionit i bërë nga ky material ka një gjurmë karboni shumë më të ulët.

Kërkesa për karburant të prodhuar nga nënproduktet shtazore pritet të trefishohet deri në vitin 2030, me linjat ajrore që kryesojnë tarifën.

Por ekspertët kanë frikë se mungesa do të detyrojë industritë e tjera të përdorin më shumë vaj palme – një gjenerues i madh i emetimeve të karbonit.

Linjat ajrore janë nën presion për të frenuar emetimet e tyre të mëdha të karbonit, të cilat vijnë kryesisht nga djegia e vajgurit me bazë fosile në motorët e avionëve.

Por studimi i Transportit dhe Mjedisit me bazë në Bruksel, një grup fushatash për transport të pastër, thekson se nuk ka kafshë të mjaftueshme që theren çdo vit për të përmbushur kërkesën në rritje të linjave ajrore për yndyrat shtazore.

“Nuk ka një furnizim të pafund të kafshëve, apo yndyrë shtazore,” tha Matt Finch nga Transport & Mjedis.

Rritja e përdorimit të vajit të palmës është e lidhur me rritjen e emetimeve pasi pyjet e vjetra që ruajnë sasi të mëdha karboni pastrohen për plantacione të reja.

Fakti që yndyrat shtazore përdoren si lëndë djegëse do të jetë një surprizë për shumë njerëz.

Për shekuj me radhë, dhjami është përdorur për të bërë qirinj, sapunë dhe kozmetikë.

Megjithatë, gjatë 20 viteve të fundit apo më shumë, bionafta e bërë nga këto mbetje shtazore ose nga vajra të përdorura gatimi, është rritur në mënyrë të qëndrueshme në përdorim në Mbretërinë e Bashkuar dhe më tej.

Në të gjithë Evropën, karburanti i prodhuar nga kafshët e ngordhura është rritur dyzetfish që nga viti 2006, sipas hulumtimit të ri.

Pjesa më e madhe e këtij materiali përdoret në makina dhe kamionë si bionafta, e cila klasifikohet si lëndë djegëse e qëndrueshme dhe si e tillë ka një gjurmë karboni shumë më të ulët.

Por qeveritë e Mbretërisë së Bashkuar dhe BE-së tani janë shumë të prirura për të rritur përdorimin e këtyre llojeve të mbetjeve për ta bërë aviacionin më të gjelbër.

Për këtë qëllim, ata po vendosin mandate sfiduese që do t’u kërkojnë kompanive ajrore të përdorin një pjesë më të madhe të karburantit të qëndrueshëm të aviacionit (SAF) në tanket e tyre.

Për Mbretërinë e Bashkuar do të jetë 10% deri në vitin 2030, për BE-në 6%, por sipas vëzhguesve këto plane mund të ushtrojnë presion në tregun aktual për mbetjet e kafshëve.

 

Ka dallime të rëndësishme në qasje midis Mbretërisë së Bashkuar dhe BE. Mbretëria e Bashkuar ka të ngjarë të kufizojë përdorimin e yndyrës me cilësi më të mirë në karburant, ndërsa në Evropë përdorimi i këtij lloji të materialit do të stimulohet pasi reduktimi i gazit serrë i arritur me këtë yndyrë është më i lartë.

Me rritjen e kërkesës, çmimet do të rriten dhe kjo ka të ngjarë të inkurajojë eksportet nga Anglia, gjë që do të ketë pasoja.

Sa derra të ngordhur ju nevojiten për të furnizuar një aeroplan?

Sipas Transport & Environment, një fluturim nga Parisi në Nju Jork do të kishte nevojë për yndyrë nga 8800 derra të ngordhur nëse i gjithë karburanti do vinte nga burime shtazore.

Me Mbretërinë e Bashkuar që ka të ngjarë të kufizojë përdorimin e produkteve shtazore dhe vajrave të përdorura të gatimit, fluturimet që furnizohen me karburant në të gjithë Britaninë ka të ngjarë të kenë vetëm sasi të vogla të materialit me origjinë shtazore në motorët e tyre.

Në BE, linjat ajrore do të kenë një objektiv 6% të karburantit të qëndrueshëm të aviacionit për vitin 2030, nga të cilat 1.2% duhet të vijnë nga e-vajguri. Pjesa e mbetur prej 4.8% do rrjedhe tërësisht nga yndyra shtazore, që do të kërkonte rreth 400 derra për fluturim transatlantik.

Mbretëria e Bashkuar aktualisht po konsultohet për kufizimin e llojit të yndyrave shtazore që hyjnë në karburantin e avionëve. Qeveria po shqyrton një ndalim ose një kufi të rreptë si për yndyrat shtazore ashtu edhe për vajin e përdorur në sektorin e aviacionit, e shqetësuar për pasojat e padëshiruara.

Shumë në industrinë e biokarburanteve janë të shqetësuar se ndryshimet e propozuara mund të shohin gjithashtu yndyrat shtazore të devijuara nga një formë transporti në tjetrën.

Top Channel