“Kulla” e pastrimit të ajrit provohet në një nga qytetet më të ndotura në botë

30/05/2023 13:22

Në një park në një nga qytetet më të ndotura në botë, një “kullë” e hijshme filtruese ka pastruar në heshtje ajrin përreth që nga vera e kaluar. 

E quajtur Verto, pajisja 5.5 metra e gjatë redukton nivelet e dioksidit të azotit dhe grimcave të imëta të rrezikshme në çerdhen Sunder në Nju Delhi duke filtruar 600,000 metra kub ajër në ditë.

Tani, pasi kanë mbledhur të dhëna nga prototipi i tyre, arkitektët që qëndrojnë pas shpikjes besojnë se projekti i tyre mund të zgjerohet për të pastruar hapësira të mëdha publike, lagje dhe madje edhe qytete të tëra.

Të dizenjuara nga firma e arkitekturës Studio Symbiosis, e cila ka zyra në Indi dhe Gjermani, kullat përmbajnë pesë “kuba” të filtrimit të ajrit të vendosur brenda një guaskë gjeometrike. Bashkëthemeluesit burrë e grua të firmës, Amit dhe Britta Knobel Gupta, thonë se pajisjet e tyre me ventilator mund të pastrojnë ajrin brenda një rrezeje prej 200 deri në 500 metra në hapësira të mbyllura, megjithëse jashtë kjo distancë do të ishte 100 deri në 350 metra, në varësi të shpejtësisë së erës dhe sa i hapur është rrethina.

Fasada gjeometrike është projektuar për të maksimizuar sasinë e erës që tërhiqet në filtra.

“Tani që (gjetjet nga prototipi) janë ato që prisnim, ne do të fillojmë të flasim me autoritetet qeveritare për instalimin e mëtejshëm,” tha Amit në një telefonatë video nga Nju Delhi, duke zbuluar se firma ka folur gjithashtu me blerësit e mundshëm në vendet nga Uzbekistani në Francë dhe Zelandën e Re. Studio Symbiosis tha se një kompani ndërtimi në SHBA po konsideron të porosisë rreth 40 prej kullave për të trajtuar pluhurin dhe mbeturinat e imta në kantieret e ndërtimit.

“Unë mendoj se (ato mund të instalohen gjithashtu) në parqe publike dhe sheshe publike, ku njerëzit kalojnë kohë cilësore në natyrë,” tha Britta, duke shtuar se instalimi i kullave në vendet ku flenë njerëzit e pastrehë mund të jetë gjithashtu “shumë i dobishëm”.

Duke e nxjerrë emrin e tij nga fjala latine “vertente” ose “për t’u kthyer”, forma e përdredhur e Vertos është projektuar për të shtyrë sa më shumë ajër të jetë e mundur nëpër sipërfaqen e pajisjes, ku thithet në filtra dhe nxirret. Duke përdorur filtra nga firma gjermane Mann+Hummel, arkitektët e Studio Symbiosis u fokusuan në krijimin e formës më efikase për kullat, me modele dixhitale që simulojnë kushte të ndryshme të erës.

“Ka të bëjë gjithçka me shpejtësinë e erës, kështu që ne shikuam avionët – dhe si funksionojnë motorët e tyre me helikë – si dhe spoilerët e makinave,” tha Amit, duke shpjeguar se si rregullime të vogla i bënë kullat më aerodinamike. “Ishte një proces mbrapa dhe mbrapa, në drejtim të përpjekjes për të marrë formën optimale që do të rriste shpejtësinë e erës dhe sipërfaqen.”

Prototipi, për të cilin arkitektët pretendojnë se konsumon energji në të njëjtin ritëm si një fshesë me korrent industrial, u instalua në gusht.

Top Channel