Foto/ Lundrimi i parë me pasagjerë rreth botës u zhvillua 100 vjet më parë, ja si ishte në bord

30/03/2023 18:59

Më 30 mars 1923, saktësisht 100 vjet më parë, anija e parë e pandërprerë e pasagjerëve në botë u kthye në qytetin e Nju Jorkut pasi përfundoi një udhëtim 130-ditor.

Ky udhëtim gjashtëmujor ishte i pari i këtij lloji, duke i hapur rrugën lundrimeve botërore të sotme, duke marrë destinacione duke përfshirë Japoninë, Singaporin, Egjiptin dhe Indinë dhe duke përshkuar kanalet e Suezit dhe Panamasë. Udhëtimi u zhvillua në bordin e SS Laconia, një linjë pasagjerësh Cunard e marrë me qira nga Kompania American Express për këtë rast.

Midis Laconias ishin dy motra njëzetvjeçare, Eleanor dhe Claudia Phelps. Eleanora dhe Klaudia ishin plot emocione ndërsa Lakonia u largua nga porti më 21 nëntor 1922, duke bërë fotografi dhe duke shënuar vëzhgime në ditarët e tyre përkatës.

Dy motrat mbajtën regjistrat e tyre të udhëtimit për kohëzgjatjen e udhëtimit 130-ditor. Ndërsa Lakonia qarkullonte rreth globit, Eleanor dhe Klaudia, të cilët po udhëtonin me nënën e tyre, shkruanin vëzhgime, mblodhën suvenire dhe fotografuan, duke i ngjitur në ditarët e tyre të lidhur me lëkurë.

Sot, koleksioni Laconia i motrave Phelps, i cili përfshin ditarët e tyre të udhëtimit, fotografitë dhe pamjet filmike, është në pronësi të Koleksioneve të Kërkimit të Imazheve Lëvizëse të Universitetit të Karolinës së Jugut.

Në faqen e fundit të regjistrit të saj të udhëtimeve, Eleanor u përpoq të përmblidhte përvojën, por ndjeu se mund të thoshte vetëm shkurt: “Si mund të arrihet në një përfundim ose të shprehet një mendim për botën siç e pashë në 130 ditë?”

FOTO GALERI
1/9

Top Channel