Zbulohet një meteorit i rrallë 7 kilogramë në Antarktidë!

24/01/2023 12:53

Gjatë një ekskursioni të kohëve të fundit në fushat e akullta të Antarktidës, një ekip ndërkombëtar studiuesish zbuluan pesë meteorë të rinj, duke përfshirë një nga më të mëdhenjtë e gjetur ndonjëherë në kontinent.

Meteori i rrallë është sa një pjepër, por peshon 7.7 kilogramë. Shembulli është një nga vetëm rreth 100 të asaj madhësie ose më të madhe të zbuluar në Antarktidë, një vend kryesor për gjuetinë e metroitëve ku janë gjurmuar më shumë se 45,000 shkëmbinj hapësinorë.

Tani, zbulimi i jashtëzakonshëm po shkon drejt Institutit Mbretëror të Shkencave të Natyrës belg në Bruksel, ku do të studiohet. Dhe Maria Valdes, një shkencëtare hulumtuese  ka mbajtur disa nga materialet për analizën e saj.

Zona e fokusit të Valdes është kozmokimia. Kjo “gjerësisht do të thotë se ne përdorim meteoritët për të studiuar origjinën dhe evolucionin e sistemit diellor përmes metodave kimike”, tha ajo për CNN. 

Top Channel