Ekspertët thonë se një atak ishemik kalimtar nuk mund të ndodhë vetëm tek të moshuarit por edhe tek të rinjë.

“TIA dhe goditja në tru mund të prekë këdo. Në vitin 2009, 34 për qind e njerëzve të shtruar në spital për goditje në tru ishin nën moshën 65 vjeç”, tha neurologja Anita Mehta për Eath This, Not That.

Sipas ekspertëve, këto janë shenja të një mini-goditjeje.

1. Probleme me shikimin

Vështirësia e shikimit në njërin ose të dy sytë mund të jetë shenjë e një ataku ishemik kalimtar.

Humbja e përkohshme e shikimit mund të jetë një shenjë e një goditjeje të afërt, si dhe një goditje që tashmë ka ndodhur dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Komplikimet e shikimit të shkaktuara nga një goditje në tru varen nga vendi ku ndodh goditja. Shumica e goditjeve prekin njërën anë të trurit. Nëse lobi i djathtë okupital dëmtohet, fusha e majtë vizuale në secilin sy mund të preket.

Një goditje që prek lobin e majtë okupital mund të prishë fushën e djathtë vizuale në secilin sy.

2. Mpirje dhe fytyrë e relaksuar

Mpirja e lidhur me një mini-goditje zakonisht ndihet në njërën anë të trupit. Mund të përjetoni dobësi të muskujve, paralizë ose ndryshime në ndjesi, si dhe të keni përshtypjen se fytyra juaj është e relaksuar.

3. Marramendje

Furnizimi i zvogëluar me gjak në tru mund të shkaktojë marramendje dhe nuk duhet të injorohet kurrë.

Një TIA është një ndërprerje e shkurtër e rrjedhës së gjakut në një pjesë të trurit, palcës kurrizore ose retinës, e cila mund të shkaktojë simptoma të përkohshme të ngjashme me goditjen në tru, por nuk dëmton qelizat e trurit ose shkakton paaftësi të përhershme. Një TIA është shpesh një shenjë paralajmëruese e hershme se një person është në rrezik për goditje në tru.

Rreth një në tre njerëz që përjetojnë një TIA gjithashtu përjetojnë një goditje të mëvonshme. Rreziku i goditjes në tru është veçanërisht i lartë brenda 48 orëve pas një TIA.

Simptomat zakonisht zgjasin vetëm disa minuta, por mund të ndihen deri në 24 orë.

4. Vështirësi në të folur

Vështirësia në të folur ose të kuptuarit e të folurit mund të jetë shenjë e një TIA. Neurologu Brett Cucchiara thotë se “një fytyrë e varur, një dorë e mpirë ose e folur e paqartë janë shenja të një TIA ose goditje në tru dhe trajtimi në kohë është çelësi”.

5. Dobësi

Përfundimisht, mund të përjetoni vështirësi në ecje, dobësi të muskujve, probleme të koordinimit ose dobësi në njërën anë të trupit tuaj.

Pasi të zbulohet shkaku themelor i një TIA, mjekët mund të përcaktojnë strategjinë më të mirë për të parandaluar një goditje në të ardhmen. Në disa raste, trajtimi mund të përfshijë marrjen e medikamenteve që zvogëlojnë mundësinë e mpiksjes, dhe në të tjera, operacioni mund të jetë i nevojshëm për të hapur arteriet e bllokuara dhe për të hequr depozitat yndyrore.

Top Channel