Polonia thotë se Gjermania refuzoi bisedimet për dëmshpërblimet e Luftës së Dytë Botërore

04/01/2023 18:05

Gjermania ka kundërshtuar shtytjen e fundit të qeverisë nacionaliste të Polonisë për dëmshpërblimet e mëdha për Luftën e Dytë Botërore, duke thënë se çështja ishte mbyllur, tha të martën ministria e jashtme në Varshavë.

Një zëdhënës i ministrisë së jashtme gjermane tha se i ishte përgjigjur një letre të dërguar nga Polonia mbi këtë temë në tetor dhe nuk komentoi përmbajtjen e korrespondencës diplomatike.

Polonia vlerëson humbjet e saj të Luftës së Dytë Botërore të shkaktuara nga Gjermania në 1.4 trilion dollarë dhe ka kërkuar dëmshpërblime, por Berlini ka thënë vazhdimisht se të gjitha pretendimet financiare që lidhen me luftën janë zgjidhur.

“Kjo përgjigje, për ta përmbledhur, tregon një qëndrim absolutisht mosrespektues ndaj Polonisë dhe polakëve,” tha Arkadiusz Mularczyk, zëvendësministri i Jashtëm i Polonisë, në një intervistë me Agjencinë Polake të Shtypit.

“Gjermania nuk ndjek një politikë miqësore ndaj Polonisë, ata duan të ndërtojnë sferën e tyre të ndikimit këtu dhe ta trajtojnë Poloninë si një shtet vasal”, shtoi ai.

Rreth gjashtë milionë polakë, përfshirë tre milionë hebrenj polakë, u vranë gjatë luftës dhe Varshava u rrafshua me tokë pas një kryengritjeje të vitit 1944, në të cilën vdiqën rreth 200,000 civilë.

Top Channel