18 fëmijë kanë vdekur në Uzbekistan pasi konsumuan shurupin e prodhuar nga ‘farmacia e botës’

29/12/2022 14:32

Të paktën 18 fëmijë kanë vdekur në Uzbekistan pasi konsumuan një shurup medicinal të prodhuar nga prodhuesi indian i barnave Marion Biotech, sipas Ministrisë së Shëndetësisë së Uzbekistanit.

Ministria tha se 18 nga 21 fëmijë që morën shurupin Doc-1 Max ndërsa vuanin nga një sëmundje akute respiratore vdiqën pasi e konsumuan atë. Ai shitet në faqen e internetit të kompanisë si një trajtim për simptomat e ftohjes dhe gripit.

Një grumbull i shurupit përmbante etilen glikol, për të cilin ministria tha se ishte një substancë toksike.

Ai tha gjithashtu se shurupi u jepej fëmijëve në shtëpi pa recetën e mjekut, qoftë nga prindërit e tyre ose me këshillën e farmacistëve, me doza që tejkalonin dozën standarde për fëmijët.

India njihet si “farmacia e botës” dhe eksportet e saj farmaceutike janë më shumë se dyfishuar gjatë dekadës së fundit në 24.5 miliardë dollarë në vitin e kaluar fiskal.

Top Channel