Këshilltari special Durham ka shpenzuar 6.5 milionë dollarë për hetimin e Trump-Rusi

23/12/2022 20:23

John Durham, këshilltari i posaçëm që heton sjelljen jo të mirë të mundshme në hetimin Trump-Rusi, ka shpenzuar rreth 6.5 milionë dollarë për hetimin e tij, duke përfshirë 2 milionë dollarë këtë vit, sipas dokumenteve financiare të publikuara të premten nga Departamenti i Drejtësisë.

Shifra kryesore prej 6.5 milionë dollarësh kap shpenzimet e Durhamit midis tetorit 2020 dhe shtatorit 2022. Megjithatë, Durham filloi hetimin e tij në fillim të vitit 2019 dhe kostoja e vitit e gjysmë të punës së tij të parë nuk është bërë e ditur. Kjo sepse ai punonte në atë kohë si avokat amerikan dhe u emërua si këshilltar special vetëm në tetor 2020.

Më shumë se 1 milion dollarë nga shpenzimet e këtij viti ishin për pagat dhe përfitimet e punonjësve. Dokumentet tregojnë se zyra e Durham-it gjithashtu shpenzoi më shumë se 220,000 dollarë për udhëtime, më shumë se 600,000 dollarë për shërbime kontraktuale si mbështetja e IT-së dhe më shumë se 100,000 dollarë për qira.

Hetimi shumëvjeçar i Durham-it nuk i ka përmbushur pritshmëritë. Megjithëse ai ka detajuar disa falsifikime të turpshme në origjinën e hetimit për lidhjet midis Rusisë dhe fushatës së ish-presidentit Donald Trump në vitin 2016, këshilltari special nuk ka akuzuar asnjë zyrtar aktual të qeverisë për ndonjë krim.

Hetimi ka rezultuar në vetëm një dënim: një avokat i nivelit të ulët të FBI-së i quajtur Kevin Clinesmith , i cili shmangu burgun duke u deklaruar fajtor për mjekimin e një emaili në 2017-ën që FBI-ja e përdori për të justifikuar mbikëqyrjen e një ish-ndihmësi të fushatës së Trump. Dy ndjekjet e tjera penale të ndjekura nga Durham – kundër burimit të dosjes Trump-Rusi, Igor Danchenko dhe avokatit të fushatës së Hillary Clinton, Michael Sussmann – përfunduan me pafajësi.

CNN ka raportuar se hetimi i Durham është tani në fazat e tij përfundimtare pasi ekipi i tij përfundon raportin e tij me shkrim, i cili do t’i dërgohet Prokurorit të Përgjithshëm Merrick Garland.

Ndërsa këshilltari special Robert Mueller shpenzoi gati 32 milionë dollarë gjatë hetimit dy-vjeçar të Rusisë.

Top Channel