Kufiri Arizona-Meksikë/ Muri i kontejnerëve do të çmontohet

22/12/2022 13:56

Autoritetet në shtetin amerikan të Arizonës kanë rënë dakord të heqin një mur të përbërë nga kontejnerë transporti në kufirin me Meksikën.

Guvernatori Doug Ducey filloi ndërtimin e pengesës në Pyllin Kombëtar Coronado në fillim të këtij viti në përgjigje të asaj që zyra e tij e përshkroi si një rritje në numrin e kalimeve të emigrantëve.

Por kritikët që ngritën padi ligjore e kanë vënë në dyshim këtë.

Muri është bërë nga më shumë se 900 kontejnerë dhe kushton të paktën 80 milionë dollarë para të taksapaguesve.

Arizona ndan një kufi 600 km me Meksikën. Ndarjet janë ndërtuar përgjatë shtrirjeve të mëdha të saj që nga viti 2017, kur Donald Trump u bë president.

Shifrat tregojnë se ka pasur një rritje të numrit të njerëzve pa dokumente që përpiqen të kalojnë në SHBA përmes kufirit jugperëndimor vitin e kaluar.

Megjithatë, qeveria amerikane paditi Ducey javën e kaluar, duke pretenduar se muri prej shtatë kilometrash po shkelte tokën federale sepse nuk ishte kërkuar autorizimi i duhur.

Në një marrëveshje të arritur të mërkurën me qeverinë federale, administrata e Ducey tha se do të heqë të gjithë kontejnerët e transportit të instaluar më parë dhe pajisjet e lidhura, materialet, automjetet dhe objektet e tjera deri në fillim të janarit.

Qendra për Diversitetin Biologjik, një grup mjedisor që operon në vend, kishte ngritur gjithashtu dy padi kundër murit, ku pretendonin se gardhi i kontejnerëve ndan një zonë të rëndësishme ruajtjeje që është shtëpia e specieve të cenueshme, duke bllokuar hyrjen në rrugët ujore dhe rrugët e migrimit.

“Është një luginë tepër e egër. Nuk ka popullsi reale urbane askund afër. Është një pjesë shumë e vështirë e kufirit për të kaluar emigrantët“, tha një anëtar i organizatës, Russ McSpadden.

Top Channel