Jetëgjatësia në SHBA në nivelin më të ulët në 25 vjet

22/12/2022 17:08

COVID-19 dhe mbidozat e drogës çuan në një vit të dytë radhazi të përkeqësimit të jetëgjatësisë në SHBA, më e ulëta në 25 vjet, sipas të dhënave më të fundit nga Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve.

Sipas të dhënave të vitit 2021, amerikanët pritet të jetojnë 76.4 vjet, nga një kulm prej 78.8 vjetësh në vitin 2019.

Sëmundjet e zemrës mbeten shkaku kryesor i vdekjeve, të ndjekura nga kanceri dhe Covid.

Të dhënat përshkruhen në dy raporte të lëshuara nga CDC të enjten: një mbi vdekshmërinë e vitit 2021 në SHBA dhe i dyti për vdekjet nga droga në SHBA nga 2001 deri në 2021.

Numrat e finalizuar konfirmojnë ato paraprake të lëshuara nga CDC në gusht, në të cilat agjencia shëndetësore parashikoi rënien më të keqe dyvjeçare të jetëgjatësisë në rekord në SHBA që nga viti 1923.

“Rënia e jetëgjatësisë që nga viti 2019 është shkaktuar kryesisht nga pandemia”, tha agjencia në një njoftim për lajmet në gusht.

“Vdekjet nga COVID-19 kontribuan në gati tre të katërtat, ose 74%, të rënies nga 2019 në 2020 dhe 50% të rënies nga 2020 në 2021”, shtuan ata.

Vdekjet nga mbidoza e drogës janë gjithashtu një faktor. Ata tani përbëjnë më shumë se një të tretën e të gjitha vdekjeve aksidentale në SHBA, tregojnë të dhënat. Në përgjithësi, vdekjet nga mbidoza janë rritur me 16% nga viti 2020.

Kjo përfshin vdekjet që përfshijnë fentanilin, i cili u rrit me 22% në 2021.

Jetëgjatësia në SHBA mbetet më e ulët se në Mbretërinë e Bashkuar, ku mesatarja është 80.8 vjet. Është gjithashtu më e ulët se Kanadaja fqinje, ku jetëgjatësia që nga viti 2020 është 81.75 vjet.

Nga të dy vendet, SHBA shpenzon shumën më të madhe të parave për kujdesin shëndetësor. Për frymë, SHBA paguan 12,318 dollarë, ndërsa MB shpenzon 5,387 dollarë. Shpenzimet e kujdesit shëndetësor të Kanadasë, në krahasim, janë 5,511 dollarë për frymë.

Top Channel