Afganistan/ Talibanët mbyllin universitetet për gratë

20/12/2022 20:05

Talibanët kanë njoftuar mbylljen e universiteteve për gratë në Afganistan, sipas një letre të ministrit të arsimit të lartë.

Ministri thotë se lëvizja është deri në një njoftim të dytë. Pritet të hyjë në fuqi menjëherë.

Ai më tej kufizon aksesin e grave në arsimin formal, pasi ato tashmë ishin të përjashtuara nga shumica e shkollave të mesme.

Tre muaj më parë mijëra vajza dhe gra u nënshtruan provimeve pranuese në universitet në të gjithë Afganistanin.

Por kufizime gjithëpërfshirëse u vendosën për lëndët që ata mund të studionin , me shkencat veterinare, inxhinierinë, ekonominë dhe bujqësinë jashtë kufijve dhe gazetarinë e kufizuar rëndë.

Pas pushtimit të talebanëve vitin e kaluar, universitetet prezantuan klasa dhe hyrje të ndara sipas gjinisë.

Studentet femra mund të mësoheshin vetëm nga profesoresha apo pleq.

Duke iu përgjigjur ndalimit të fundit, një studente universitare i tha BBC-së se mendonte se talebanët ishin të frikësuar nga gratë dhe fuqia e tyre.

“Ata shkatërruan urën e vetme që mund të më lidhte me të ardhmen time. Si mund të reagoj? Unë besoja se mund të studioja dhe të ndryshoja të ardhmen time ose të sillja dritën në jetën time, por ata e shkatërruan atë.”- tha ajo.

Sektori i arsimit në Afganistan u ndikua keq pas pushtimit të talebanëve dhe ka pasur një eksod të akademikëve të trajnuar pas tërheqjes së forcave të udhëhequra nga SHBA vitin e kaluar.

Një grua tjetër foli për “shumë vështirësi” vetëm duke u përpjekur të vazhdonte shkollimin e saj pas pushtimit të talebanëve.

Ajo tha për BBC: “Ne luftuam me vëllezërit tanë, me baballarët tanë, me shoqërinë dhe madje edhe me qeverinë.

“Kemi kaluar një situatë të vështirë vetëm për të vazhduar shkollimin tonë. Në atë kohë të paktën isha i lumtur që mund të mbaroja universitetin dhe të realizoja ëndrrat e mia. Por, si mund ta bind veten tani?”

Top Channel