Facebook paditet me 2 miliardë dollarë për promovim të dhunës në Etiopi

14/12/2022 10:44

Algoritmi i Facebook ndihmoi në nxitjen e përhapjes virale të urrejtjes dhe dhunës gjatë luftës civile në Etiopi, pretendon një rast ligjor.

Abrham Meareg, djali i një akademiku etiopian i cili vdiq pasi u sulmua në postimet në Facebook, është ndër ata që ngritën çështjen kundër Metës (kompania mëmë). Ai  pretendoi se postimet në Facebook shpifnin dhe zbulonin informacione identifikuese për babain e tij.

“Pavarësisht ankesave të përsëritura duke përdorur mjetin e raportimit të Facebook, platforma i la këto postime derisa ishte shumë vonë. Nëse do të kishte ndaluar përhapjen e urrejtjes dhe postimeve të moderuara siç duhet, babai im do të ishte ende gjallë “, tha Meareg.

Ata kërkuan një fond prej 2 miliardë dollarësh pas akuzave për promovim të nxitjes së urrejtjes dhe ndryshime në algoritmin e platformës.

Meta tha se investoi shumë në moderim dhe teknologji për të hequr urrejtjen.

“Puna jonë për sigurinë dhe integritetin në Etiopi udhëhiqet nga reagimet nga organizatat lokale të shoqërisë civile dhe institucionet ndërkombëtare”, tha një përfaqësues.

Meta tha për BBC: “Ne punësojmë me njohuri dhe ekspertizë vendase dhe vazhdojmë të zhvillojmë aftësitë tona për të kapur përmbajtje dhunuese në gjuhët më të folura në vend, duke përfshirë amharishten, oromishten, somalishten dhe tigrinja.”

Ata e cilësuan Etiopian si një prioritet të lartë, megjithëse më pak se 10% e popullsisë përdor Facebook, dhe hapat që ka ndërmarrë përfshijnë:

– reduktimi i viralitetit të postimeve
– zgjerimi i politikave të nxitjes së dhunës
– përmirësimin e zbatimit

Top Channel