Brezat e ardhshëm nuk do të mund të blejnë duhan në Zelandën e Re

13/12/2022 15:17

Zelanda e Re ka miratuar një nga ligjet më të ashpra në botë kundër pirjes së duhanit, i cili gradualisht do të ndalojë gjithnjë e më shumë njerëz që të blejnë duhan.

Kjo do të thotë se kushdo i lindur më ose pas 1 janarit 2009 (aktualisht ata që i afrohen ditëlindjes së 14-të dhe më të vegjël) nuk do të mund ta blejnë kurrë atë. Teorikisht, dikush që dëshiron të pijë cigare pas 50 vjetësh do të duhet të provojë se është të paktën 63 vjeç.

Ligji gjithashtu ul numrin e dyqaneve që mund të shesin duhan nga rreth 6,000 në 600 dhe shkurton sasinë e nikotinës së lejuar në produkte.

Megjithatë, autoritetet shpresojnë që ata të mund ta heqin duhanin shumë më herët dhe duan ta bëjnë vendin pa duhan deri në vitin 2025. Zelanda e Re ka vendosur rritje të mëdha taksash për duhanin në vitet e fundit në një përpjekje për të zhdukur këtë zakon.

“Nuk ka asnjë arsye të mirë për të lejuar që të shitet një produkt që vret gjysmën e njerëzve që e përdorin atë”, u tha deputetëve të martën ministrja e shëndetësisë Dr Ayesha Verrall.

Ajo tha se paratë do të kurseheshin gjithashtu duke mos pasur nevojë për të trajtuar aq shumë njerëz me sëmundje të tilla si sulmet në zemër, kanceri, goditjet në tru dhe amputimet.

Kundërshtarët, si partia libertariane ACT, thanë se kjo gjë që do të çonte në një treg të madh të zi, ndërsa argumenton se shumë dyqane të vogla do të dalin jashtë biznesit pasi humbasin të drejtën për të shitur duhan.

I vetmi vend që tani ka ligje më të rrepta për duhanin se Zelanda e Re është mbretëria e vogël Himalayan e Butanit, e cila ndaloi shitjen e cigareve në vitin 2010.

Top Channel