Numri i fëmijëve nën 15 vjeç që kanë vdekur nga Strep A në Mbretërinë e Bashkuar është rritur në 15.

Sipas Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar, në Angli u shënuan 13 të vdekur, kurse dy viktimat e tjera u regjistruan në Uells dhe Irlandën e Veriut, sipas Sky News.

Sëmundja e shkaktuar nga Strep A përfshin ethe, fyt dhe acarim të të lëkurës.

Megjithëse shumica e infeksioneve janë të lehta, bakteret mund të evoluojnë në një sëmundje kërcënuese për jetën e quajtur sëmundja invazive streptokoke e grupit A.

Që nga shtatori, UKHSA tha se kishte pasur 652 raporte të formës invazive të sëmundjes, që është më e lartë se në të njëjtën periudhë gjatë pesë viteve të fundit.

Në sezonin aktual të infeksioneve me strep A, ka pasur 85 raste te fëmijët e moshës një deri në katër vjeç. Kjo krahasohet me 194 raste në atë grupmoshë gjatë gjithë sezonit të fundit të lartë në 2017/2018.

Po ashtu ka pasur 60 raste te fëmijët e moshës pesë deri në nëntë vjeç. Që nga shtatori, 60 vdekje janë raportuar në të gjitha grupmoshat në Angli. Rritja e rasteve mendohet të jetë për shkak të sasive të mëdha të baktereve dhe rritjes së përzierjes sociale, shtoi UKHSA.

Nuk ka asnjë provë aktuale që një lloj i ri po qarkullon, tha agjencia.

“Ka shumë insekte dimërore që qarkullojnë që mund ta bëjnë fëmijën tuaj të ndihet keq, që kryesisht nuk janë shkak për alarm”, tha zëvendësdrejtori i UKHSA, Dr Colin Brown.

“Megjithatë, sigurohuni që të flisni me një profesionist shëndetësor nëse fëmija juaj po përkeqësohet pas një periudhe me dhimbje fyti ose infeksion të frymëmarrjes, kujdesuni për shenja të tilla si temperatura që ulet, dehidratim, lodhje ekstreme dhe vështirësi në frymëmarrje”.

Ndërsa Sekretari i Shëndetësisë, Steve Barclay ka thënë se nuk ka mungesë të barnave, farmacistët janë ankuar për mungesë të antibiotikëve, duke përfshirë versionin e lëngshëm të penicilinës, i cili shpesh u jepet fëmijëve.

 

Top Channel