“Mermeri Blu”/ Një nga imazhet më ikonike të Tokës kujtohet pas 50 vitesh

07/12/2022 11:23

Në prag të Krishtlindjes në 1972, njerëzimi mori dhuratën ikonike, një portret i Tokës si glob i gjallë.

Me retë rrotulloheshin mbi kontinentin e gjerë afrikan dhe kapakun e akullit polar jugor, të gjitha të vendosura kundër blusë së thellë të oqeaneve të botës.

Fotoja ikonike, e njohur si “Mermeri Blu”, është bërë nga astronautët e NASA-s, Eugene “Gene” Cernan, Ronald Evans dhe Harrison Schmitt më 7 dhjetor. Ata kanë përdorur një kamerë Hasselblad dhe një lente Zeiss, rreth 45,000 kilometra larg shtëpisë.

Fotoja e famshme “Earthris” është kapur gjatë misionit Apollo 8.

Si e ndryshuan historinë fotografike misionet hapësinore të NASA-s Apollo:

Imazhi i detajuar i planetit tonë, i përshtatur kundër zbrazëtirës së zezë të hapësirës, kapi frikën e fluturimit në hapësirë në një kornizë të vetme.

Quhet “efekti i përgjithshëm”, pika e favorshme unike që kanë astronautët për Tokën si një planet në sfondin e gjerë të universit.

Shumë astronautë kanë deklaruar se ndihen më të mbrojtur ndaj tokës dhe atmosferës së saj të hollë, që të dyja duken shumë të brishta nga hapësira.

‘Apollo 17’ u ngrit në orët e para të mëngjesit të 7 dhjetorit, ndërsa imazhi është kapur krejt rastësisht.

Sipas CNN pamjet e rralla tregojnë vitet e para të epokës së anijeve kozmike të NASA-s, duke mbetur të rralla edhe pas 50 vitesh.

Astronauti Harrison Schmitt qëndron pranë flamurit amerikan gjatë një ecjeje në hënë gjatë Apollo 17, me Tokën në sfond.

Fotot e para të bëra të Tokës nga njerëzit gjatë misioneve Apollo janë bërë disa nga më të riprodhuarat e të gjitha kohërave, duke pasu një ndikim të madh.

Megjithatë, “Mermeri Blu” nuk bëri jehonë menjëherë, pasi nuk u shpërnda në gazetat e botës në atë kohë.

Me kalimin e viteve, imazhi i tyre “Mermeri Blu” është lidhur me filozofinë, vlerën e eksplorimit dhe rolet që shkenca dhe teknologjia luajnë në shoqërinë tonë.

Top Channel