Përfaqësuesja e Fondit Monetar Ndërkommbëtar (FMN) në Shqipëri, Yan Sun, ka shprehur shqetësimin e ndërkombëtarëve për ligjin e Aministisë Fiskale.

Në konferencën e mbajtur me ministren e Financave dhe Ekonomisë Delinda Ibrahimaj dhe me guvernatorin e Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, përfaqësuesja Sun tha se FMN e ka parë me kujdes ligjin dhe e konsideron atë si një ‘kartë për të dalë nga burgimi i të gjitha detyrimeve tatimore.’

Zyrtarja e FMN theksoi se Shqipëria,  për arsye të mos zhvillimit në disa elementëve nuk është gati për këtë projektligj dhe duhet ta korrigjojë.

“Ne kemi marrë ligin që kur doli për konsultim publik dhe kemi pasur komentet dhe shqetësimet tona. Projekt ligji mund të konsiderohet si një kartë për të dalë nga burgimi i të gjitha detyrimeve tatimore. Përfshin një falje te konsideruehsme, të atyre që kanë një heqje të interesave dhe penaliteteve. Gjithashtu dhe nga kontrolli konerekt i ligjit dhe fondeve të tyre. Qeveria duhet të korrigjojnë aminisinë në një program të projektit vullnetar. E po kështu me një sistem të përshtatëm për zbatimin. Duhet të ketë kompetenca për publikun që ka një aftësi për të kuptuar një gjë të tillë. Sistemi i DPT, me kalimin e viteve duhet të ketë një ecuri akoma më të madhe duhet të forcojë kapacitetet e veta. Ndërkohë qe aktualisht nuk është një këtë nivel. Për më tepër dhe në studime që janë bërë në tregje e vende në zhvillim është e vështirë që në të tilla kushte të bëhen ku ekziston mundësia e pastrimit të parave dhe terrorizmit”- tha Përfaqësuesja e Fondit Monetar Ndërkommbëtar (FMN) në Shqipëri, Yan Sun.

Top Channel