Gjyqtari federal, Raymond Dearie, është emëruar si zyrtar i posaçëm për të rishikuar dokumentet që ka konfiskuar Byroja Federale e Hetimeve (FBI) nga shtëpia e ish-presidentit amerikan, Donald Trump.

Dearie, 78-vjeçar, do të marrë vendim – si avokat i pavarur – nëse ndonjë dokument tejkalon limitet ligjore.

Ai është propozuar nga ekipi i Trumpit dhe Departamenti amerikan i Drejtësisë nuk e ka refuzuar atë.

Ish-presidenti amerikan është duke u hetuar për mënyrën si ka menaxhuar materialet e klasifikuara.

Përfaqësuesit e Trumpit kanë pretenduar rrejshëm se kanë kthyer të gjitha materialet e klasifikuara në Qeveri, pasi FBI ka konfiskuar 33 kuti me më shumë se 11.000 dokumentet qeveritare – në mesin e tyre më shumë se 100 të klasifikuara.
Zyrtarë të Departamentit të Drejtësisë, ka thënë më parë për dokumentet që ka mbajtur Trump në shtëpinë e tij në Florida, se ka pasur tendenca për fshehje të tyre, në kuadër të përpjekjeve për të penguar hetimet e FBI-së.

Autoritetet besojnë se këto dokumente do të duhej t’iu ishin dorëzuar Arkivave Kombëtare.

Presidentët amerikanë duhet të dorëzojnë të gjitha dokumentet që kanë në këtë institucion, pas përfundimit të mandatit.

Trump mohon ndonjë keqbërje, duke argumentuar se sa ka qenë president, ka deklasifikuar të gjitha dokumentet që ka mbajtur në shtëpinë e tij në Florida.

Më herët gjatë këtij muaji, një gjyqtare ia ka miratuar kërkesën ekipit të Trumpit për të emëruar një zyrtar me pozitë të tillë.

Emërimi i një zyrtari të posaçëm bëhet për raste të ndjeshme.

Diçka e ngjashme ka ndodhur në rastet kur janë bastisur shtëpitë dhe zyrat e dy ish-avokatëve të Trumpit – Rudy Giuliani and Michael Cohen./rel

Top Channel