“Hungaria, jo demokratike”, rezoluta historike e Parlamentit Evropian godet Viktor Orban

15/09/2022 20:19

Hungaria nuk është më një shtet me sistem demokratik funksional, kështu deklaruan të enjten anëtarët e Parlamentit Evropian në një raport shumë simbolik.

Në vend të kësaj, vendi duhet të konsiderohet një “regjim hibrid i autokracisë zgjedhore” në të cilin zgjedhjet mbahen rregullisht, por pa respektuar normat themelore demokratike.

“Ka një konsensus në rritje midis ekspertëve se Hungaria nuk është më një demokraci,” thanë ligjvënësit, duke përmendur një sërë faktorësh që kanë ulur statusin demokratik të Hungarisë në vitet e fundit.

Në rezolutën e tyre, eurodeputetët drejtojnë gishtin drejtpërsëdrejti nga kryeministri Viktor Orbán, i cili ka qenë në pushtet që nga viti 2010, dhe dënojnë “përpjekjet e qëllimshme dhe sistematike” të qeverisë së tij për të minuar vlerat thelbësore të BE-së.

Ligjvënësit ngrenë shqetësime për një listë të gjatë të të drejtave themelore që ata besojnë se janë nën kërcënim, duke përfshirë sistemin zgjedhor, pavarësinë e gjyqësorit, privatësinë, lirinë e shprehjes, pluralizmin e medias, lirinë akademike, të drejtat LGBTIQ dhe mbrojtjen e pakicave dhe azilkërkuesve.

Kjo besohet të jetë hera e parë që një institucion i BE-së deklaron se një shtet anëtar nuk ka një sistem demokratik, një parakusht thelbësor për t’u bashkuar me bllokun.

Hungaria ka qenë prej vitesh nën një vëzhgim të ashpër nga Brukseli.Komisioni Evropian nisi në prill të ashtuquajturin mekanizëm kushtëzimi, një sistem i ri që mund të ngrijë pjesën e caktuar të buxhetit të një vendi të be-së kur rrezikohen potencialisht interesat financiare të bllokut.

Top Channel