50 milionë njerëz peng i ‘skllavërisë moderne’! Rritet shfrytëzimi i grave dhe fëmijëve

12/09/2022 22:51

Pesëdhjetë milionë njerëz në mbarë botën kanë ngecur në atë që njihet  si skllavëri moderne, ata ose janë të detyruar të punojnë kundër vullnetit të tyre ose të martohen.

Numri i njerëzve  që janë peng në punë të detyruar, duke përfshirë trafikimin seksual, u rrit në 28 milionë, me 22 milionë të tjerë që janë martuar me detyrim, thotë një raport i publikuar të hënën nga Organizata Ndërkombëtare e Punës, Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) dhe grupi i të drejtave të njeriut Walk Free.

Vlerësimet e reja zbuluan se 10 milionë më shumë njerëz kishin rënë viktimë e formave të skllavërisë moderne në vitin 2021 krahasuar me vitin 2016, ku gratë dhe fëmijët janë më të prekurit.Shumica e rasteve të punës së detyruar – 86% – u gjetën në sektorin privat në industri duke përfshirë prodhimtarinë, ndërtimin, bujqësinë dhe punët shtëpiake. Raporti zbuloi se forma kryesore e shtrëngimit të përdorur nga punëdhënësit ishte mbajtja e qëllimshme e pagave dhe kërcënimi i largimit nga puna, dhe se kriza e refugjatëve ka nxitur një rritje të shfrytëzimit .

Më shumë se 6 milionë gra dhe vajza të tjera janë detyruar gjithashtu të martohen, veçanërisht martesa që prekin vajzat 16 vjeç e lart. Shumica dërrmuese e martesave të detyruara (më shumë se 85%) u nxitën nga presioni i familjes, me shumicën e rasteve të ndodhura në Azi dhe Paqësor dhe në të gjithë shtetet arabe.Vlerësimet e reja tregojnë gjithashtu se skllavëria moderne po ndodh në shkallë të lartë në të gjithë botën, një e katërta e martesave të detyruara ndodhin në vendet me të ardhura të larta ose me të ardhura mesatare.

Organizata përcaktuan një sërë veprimesh të rekomanduara për të reduktuar prevalencën e skllavërisë moderne, duke përfshirë përmirësimin e ligjeve dhe inspektimeve të punës, dhënien fund të punës së detyruar të imponuar nga shteti, masa më të forta për të ndaluar trafikimin dhe ngritjen e moshës për martesë deri në 18 vjeç.

 

Top Channel