Raporti i OKB-së: Kina mund të ketë kryer “krime kundër njerëzimit” në Xinjiang

01/09/2022 11:49

Kina ka kryer “shkelje serioze të të drejtave të njeriut” kundër myslimanëve ujgurë në rajonin e saj veriperëndimor të Xinjiang, të cilat mund të përbëjnë “krime kundër njerëzimit” sipas një raporti të lëshuar të mërkurën nga Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Njerëzimin.

Raporti i detajuar prej 45 faqesh është publikuar vetëm pak minuta përpara se mandati i komisioneres në largim Michelle Bachelet të përfundonte në mesnatë me orën e Gjenevës.

Raporti ishte vonuar vazhdimisht dhe publikimi i tij ishte kundërshtuar ashpër nga Kina, sipas CNN.

Raporti thotë se ka pasur ndalim arbitrar dhe diskriminues të anëtarëve të ujgurëve dhe grupeve të tjera kryesisht myslimane në Xinjiang.
Raporti vjen katër vjet pasi një komitet ekspertësh të OKB-së tërhoqi vëmendjen në gusht të vitit 2018 ndaj raporteve se më shumë se 1 milion ujgurë dhe popuj të tjerë të pakicës myslimane u internuan në kampe në Xinjiang për riedukim dhe indoktrinim.

Kina ka mohuar ashpër kryerjen e shkeljeve të të drejtave. Ajo ka thënë më parë se ka krijuar qendra të tilla për të luftuar “ekstremizmin” në rajon dhe që atëherë ka thënë se objektet janë mbyllur, një pretendim që zyra e OKB-së tha se nuk mund ta verifikonte.

Sipas raportit të OKB-së, “politikat dhe praktikat e përshkruara në rajon kanë tejkaluar kufijtë, duke ndarë familjet dhe duke ndërprerë kontaktet njerëzore, ndërkohë që kanë shkaktuar vuajtje të veçanta te familjet e prekura ujgure, kazake dhe të tjera me shumicë myslimane duke shkaktuar frikë dhe ndjellë kërcënim”.

Qeveria kineze, e cila kishte kundërshtuar vazhdimisht publikimin e raportit, u përgjigj në një dokument prej 131 faqesh në të cilin i dënoi informacionet si “të bazuara në dezinformimin dhe gënjeshtrat e fabrikuara nga forcat kundër Kinës”.

Përgjigja e Pekinit u lëshua nga Zyra e Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut (OHCHR) së bashku me raportin e saj pasi Kinës iu dha akses paraprak në dokument për të shqyrtuar dhe përgjigjur.

Ndërsa raporti u mirëprit nga disa ujgurë jashtë shtetit dhe aktivistë të të drejtave të njeriut, çdo lëvizje drejt hetimit të mëtejshëm siç kërkohet në raport ka nevojë për miratim nga vendet anëtare të OKB-së, një organ ku Kina ka ndikim të konsiderueshëm.

Brenda Xinjiangut

Raporti fokusohet në atë që përshkruhet si “ndalim arbitrar dhe modele të ngjashme të abuzimit” brenda objekteve që Pekini pretendon se janë “qendra të arsimit dhe trajnimit profesional” midis viteve 2017 dhe 2019.

U arrit në përfundimin se në paraburgime kryheshin tortura dhe trajtime mizore, çnjerëzore ose poshtëruese.

“Nuk më thanë se për çfarë isha atje dhe sa kohë do të isha atje. Më kërkuan të rrëfeja një krim, por nuk e dija se çfarë duhej të rrëfeja”, tha një person i intervistuar.

Sipas raportit, pothuajse të gjithë personat e marrë në intervistë përshkruanin se u jepnin injeksione ose pilula rregullisht, të cilat i bënin të ndjeheshin të përgjumur, ndërsa disa të intervistuar folën gjithashtu për “forma të ndryshme të dhunës seksuale”, duke përfshirë disa raste të përdhunimit, si dhe forma të ndryshme poshtërimit seksual, duke përfshirë lakuriqësinë.

 “Mohimi i plotë i të gjitha akuzave nga qeveria, si dhe sulmet e saj gjinore dhe poshtëruese ndaj atyre që kanë dalë për të ndarë përvojat e tyre e kanë shtuar poshtërimin dhe vuajtjen e të mbijetuarve”, thuhet në raport.

Në përgjigjen e tij të mërkurën, Pekini tha se raporti “shtrembëron” ligjet dhe politikat e Kinës.

“Të gjitha grupet etnike, përfshirë ujgurët, janë anëtarë të barabartë të kombit kinez”, thuhet në përgjigjen e Kinës.

 “Xinjiang ka ndërmarrë veprime për të luftuar terrorizmin dhe ekstremizmin në përputhje me ligjin, duke frenuar në mënyrë efektive shfaqjet e shpeshta të aktiviteteve terroriste. Aktualisht, Xinjiang gëzon stabilitet social, zhvillim ekonomik, prosperitet kulturor dhe harmoni fetare. Njerëzit e të gjitha grupeve etnike në Xinjiang janë duke jetuar një jetë të lumtur në paqe”.

Një deklaratë e veçantë nga misioni i Kinës në OKB në Gjenevë e përshkroi raportin si “një farsë të planifikuar nga SHBA-ja, vendet perëndimore dhe forcat anti-kineze”, duke shtuar se është një mjet politik dhe një dokument i politizuar që injoron fakte.

Gjatë katër viteve të fundit, komuniteti ndërkombëtar brenda OKB-së ka bërë pak në lidhje me akuzat për shkeljet e të drejtave të njeriut në Xinjiang.

Raporti nuk do të pastrojë sfidat politike ndaj thirrjeve  për një hetim zyrtar të OKB-së, pasi Kina ka një ndikim të rëndësishëm midis vendeve anëtare të OKB-së.

Por aktivistët e të drejtave kanë thënë se duhet të jetë një thirrje zgjimi për veprim ndërkombëtar.

Top Channel