Tashmë shitjeve i erdhi fundi/ Pas akuzave firma Johnson & Johnson paralajmëron daljen e pudrës së bebeve nga tregu

12/08/2022 14:37

Johnson & Johnson ka njoftuar se do të ndalojë shitjen e pudrës për bebe me përbërje talku në mbarë botën në vitin 2023.

Ky vendim erdhi pas më shumë se dy vitesh, pasi përfundoi shitjet në SHBA për shkak të mijëra padive për sigurinë e konsumatorëve.

“Si pjesë e një vlerësimi të portofolit mbarëbotëror, ne kemi marrë vendimin komercial për të kaluar në një portofol pluhur bebesh me bazë niseshte misri”, tha ai duke shtuar se pluhuri për bebe me bazë niseshte misri tashmë shitet në vende anembanë botës.

Në vitin 2020, J&J njoftoi se do të ndalonte shitjen e pluhurit të foshnjës me bazë talku në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, sepse kërkesa kishte rënë.

Sipas Sky News kompania përballet me rreth 38,000 padi nga konsumatorët, duke pretenduar se produktet e saj të talkut shkaktojnë kancer për shkak të kontaminimit me asbest, një kancerogjen i njohur.

J&J mohon akuzat, duke thënë se testimet shkencore dhe miratimet rregullatore kanë treguar që talku (substancë e kristaltë, mineral i butë i bardhë) i tij është i sigurt.

I shitur që nga viti 1894, Johnson’s Baby Powder u bë një simbol i imazhit familjar të kompanisë.

Por pudra ka rënë në favor të prindërve të cilët tani po zgjedhin produkte që përmbajnë përbërës të tjerë natyralë për t’i përdorur në lëkurën e foshnjave të tyre.

Përpara paraqitjes së falimentimit, kompania u përball me kosto prej 3.5 miliardë dollarësh (2.87 miliardë £) në vendime dhe zgjidhje, duke përfshirë një në të cilin 22 grave iu dha një vendim prej më shumë se 2 miliardë dollarësh (1.64 miliardë £), sipas të dhënave të gjykatës së falimentimit.

Një propozim aksionarësh që bënte thirrje për t’i dhënë fund shitjeve globale të pluhurit për bebe talk dështoi në prill.

Një hetim i Reuters i vitit 2018 zbuloi se J&J e dinte për dekada se azbesti, një kancerogjen, ishte i pranishëm në produktet e saj.

Në përgjigje të provave të paraqitura në raportet e mediave në sallën e gjyqit, J&J ka thënë vazhdimisht se produktet e saj të talkut janë të sigurta dhe nuk shkaktojnë kancer.

Top Channel