Norvegji, platformat e vjetra të naftës marrin një jetë të dytë përmes riciklimit

10/08/2022 13:19

Në Norvegjinë jugperëndimore, platformat e vjetra të naftës po çmontohen ngadalë për tu rickluar.

Tre platforma gjigante të pashfrytëzuara qëndrojnë në portet e bashkisë ishullore Stord, ku ato po ndahen pak nga pak, deri në 98 përqind e totalit të tyre prej 40,000 tonësh janë të përshtatshme për riciklim.

“Ajo që shihni këtu, nga e gjithë kjo, 98 për qind është duke u ricikluar.I gjithë çeliku është i renditur dhe i prerë në copa të vogla. Dhe më pas ua dorëzojmë partnerëve të tjerë që bashkëpunojmë me. Kjo ka një përfitim të madh nëse shikoni gjurmën e karbonit”, tha Magnus.

Punëtorët këtu janë të ndarë në tre strukturat: platformën nga fusha Gyda që u mbyll në 2020 dhe dy të tjerë që kanë paguar detyrimet në fushën e Valhall ende në funksion.

Pasi të kenë përfunduar inspektimet e sigurisë dhe të jenë hequr pajisjet elektrike dhe materialet e rrezikshme si azbesti, pjesa e mbetur, predhat gjigante dhe boshe, u lihen makinerive të fuqishme prerëse.

Pjesët më të mira janë ato që peshojnë dhjetëra mijëra tonë çeliku të cilësisë së lartë, të cilat mund të ripërdoren në platforma të reja nafte, struktura të tjera industriale ose turbina me erë në det të hapur.

Top Channel