Analiza e BBC/ A mund ta ndalojë hetimi FBI, Donald Trump të kandidojë në vitin 2024 për Shtëpinë e Bardhë?

10/08/2022 11:48
54 përqind e republikanëve zgjodhën Trump si kandidat të preferuar, në krahasim me ndjekësin më të afërt

Kontrolli i FBI-së në shtëpinë e Donald Trump në Florida të hënën shënoi një përshkallëzim të papritur të hetimeve ndaj ish-presidentit dhe shtroi pyetje të reja ligjore që mund, në teori, të ndryshojnë kursin e presidencës amerikane.

Kjo për shkak se nëse hetimi, i cili thuhet se është i lidhur me trajtimin e dokumenteve presidenciale të klasifikuara nga Trump – përfundon me një dënim, disa sugjerojnë se ai mund të bllokohet ligjërisht nga kandidimi përsëri për President.

Joseph Moreno, një ish-prokuror i departamentit të drejtësisë, tha se natyra dhe ndjeshmëria e kontrollit në resortin Mar-a-Lago të zotit Trump në Palm Beach sugjeron që hetimi po lëviz në drejtim të akuzave të mundshme.

“Dikush në FBI dhe një prokuror federal beson se ka një shkelje penale të Aktit të Regjistrimeve Presidenciale (i cili kërkon që presidentët të transferojnë të gjitha dokumentet dhe emailet e tyre në Arkivin Kombëtar) ose akte të tjera që rregullojnë dokumentet e klasifikuara, dhe kjo është arsyeja pse ata shkuan përpara. ”, thotë zoti Moreno.

Pjesa më e madhe e analizës në vazhdën e kërkimit – dhe elementi kyç që lidhet me zgjedhjet në 2024 – është fokusuar në një ligj penal: Seksioni 2071 i Titullit 18 të Kodit të Shteteve të Bashkuara.

Kjo thotë se kushdo që ka në dorëzim dokumentet qeveritare që “fsheh, heq, dëmton, fshin ose shkatërron me dashje dhe në mënyrë të paligjshme… çdo regjistrim, procedim, hartë, libër, letër, dokument ose gjë tjetër, të depozituar… në çdo zyrë publike”, mund të dënohet me gjobë ose me burgim deri në tre vjet.

Në mënyrë thelbësore, ai thotë se kushdo i dënuar sipas atij ligji do të “skualifikohet nga mbajtja” e postit federal. Kjo është arsyeja pse disa po sugjerojnë se një dënim mund t’i japë fund shpresave të përfolura të zotit Trump për t’u rikthyer në Shtëpinë e Bardhë.

Megjithatë, disa ekspertë ligjorë këmbëngulën se ligji nuk kishte gjasa të zbatohej ose të mbijetonte çdo lloj apelimi, pasi kufizimet e vetme për të drejtën presidenciale ishin shtetësia, vendbanimi dhe mosha.

“Ligji nuk do të kalojë nën asnjë lloj rishikimi kushtetues,” thotë Brian Kalt, një profesor i së drejtës kushtetuese në Universitetin e Miçiganit.

Ekspertët ligjorë dhe kushtetues i thanë gjithashtu BBC-së se nuk ka asnjë ndalim të përgjithshëm ndaj kriminelëve të dënuar që konkurrojnë për president. Shembulli më i fundit është ai i George Ë Bush, i cili kishte një dënim për drejtimin e mjetit në gjendje të dehur, një krim i vogël, por vazhdoi të vuante dy mandate.

Kriteret e përshtatshmërisë se kush mund të kandidojë për president përcaktohen nga Kushtetuta e SHBA. Këto kërkesa kualifikimi janë të thjeshta: një kandidat duhet të jetë së paku 35 vjeç dhe banor i SHBA për të paktën 14 vjet.

Një numër ekspertësh ligjorë kanë sygjeruar gjithashtu që Kongresi mund të skualifikojë një kandidat nga mbajtja e detyrës përmes procesit të fajësimit, por Kushtetuta e SHBA nuk e jep këtë fuqi për dënimet e bëra sipas ligjit të zakonshëm penal.

“E vetmja mënyrë se si ai mund të ndalohet nga kandidimi është nëse ai do të ndalohej nga Kongresi (duke përdorur fuqitë e shkarkimit), por kjo do të ishte shumë e pazakontë,” thotë z. Moreno, ish-prokuror i departamentit të drejtësisë.

Disa ekspertë sugjerojnë se nëse zoti Trump akuzohej dhe dënohej sipas nenit 2071, prokurorët mund t’i kërkonin Gjykatës së Lartë të dominuar nga konservatorët të shqyrtojë çështjen e përshtatshmërisë.

Prof. Kalt, megjithatë, thotë se nuk ka gjasa që ish-presidenti të ndalohet nga detyra në një rast të tillë.

“Nëse do ta këshilloja zotin Trump, do të thosha se nuk duhet të shqetësoheni për këtë. Duhet të jeni mirë,” thotë zoti Kalt.

Top Channel