Fituesi i Nobelit Zoti Richard Roberts viziton anëtarët e MEK-ut në Ashraf-3 në Shqipëri dhe takohet me Maryam Rajavi

27/06/2022 17:50

Më 26 qershor, Zoti Richard J. Roberts, fituesi i Çmimit Nobel për Fiziologjinë ose Mjekësinë 1993 vizitoi Ashraf-3 dhe u takua me Presidenten e zgjedhur të NCRI, znj. Maryam Rajavi.

Zoti Roberts, një biokimist dhe biolog molekular britanik, i cili fitoi çmimin Nobel për zbulimin e introneve në ADN-në eukariote dhe mekanizmin e bashkimit të gjeneve, mori pjesë gjithashtu në një takim me anëtarët e Rezistencës Iraniane dhe mbajti një fjalim të shkurtër por prekës.

Duke përshëndetur zotin Roberts, Presidentja e zgjedhur e Këshillit Kombëtar të Rezistencës së Iranit, zonja Maryam Rajavi tha: “Ne dhe populli iranian do ta kujtojmë këtë vizitë për shkak të karrierës suaj të shquar shkencore, për shkak të mbështetjes suaj për kryengritjet e popullit iranian për liri dhe veçanërisht për shkak të mbrojtjes suaj të sinqertë dhe të përzemërt të MEK-ut në Ashraf dhe Camp Liberty gjatë shtatë viteve, nga 2009 deri në 2016, ku 150 anëtarë të MEK u vranë dhe afro 1,500 u plagosën në shtatë gjakderdhje. Që nga sulmi i parë e deri më sot, ju jeni ngritur 22 herë në mbështetje të luftëtarëve të lirisë së Iranit dhe protestave të popullit iranian.”

Duke theksuar aktivitetet efikase të Zotit Roberts, zonja Rajavi kujtoi: “Në korrik 2021, ju dhe 20 kolegët tuaj i shkruat një letër Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së duke bërë thirrje për formimin e një misioni faktmbledhës për të hetuar masakrën e vitit 1988 të të burgosurve politikë. Në këtë letër, ju nënvizoni rolin e presidentit të regjimit, Ebrahim Raisi, në kryerjen e krimeve kundër njerëzimit. Mbështetja juaj për luftën e popullit iranian për liri është mjaft e paçmueshme.”

“Sot, Irani mban rekordin botëror për ikjen njerëzve me njohuri,” shtoi zonja Rajavi. “Vetëm në tre vitet e fundit, rreth 4,000 mjekë dhe 300,000 specialistë me diploma master dhe doktoraturë, duke përfshirë 900 profesorë universiteti, janë larguar nga Irani.

Ne jemi zotuar të bëjmë lirinë të lulëzojë në të gjithë Iranin me trupin dhe shpirtin tonë! Unë mendoj se është besimi ynë i përbashkët se asnjë forcë në botë nuk mund të ndalojë përparimin e shkencës dhe lirisë, “përfundoi Presidentja e zgjedhur eNCRI.

Zoti Richard J. Roberts, i prekur nga ato që ai i quajti vëzhgimet e tij në muzeun Ashraf 3, tha: “Ajo që kam bërë ka qenë e vogël në krahasim me përpjekjet që keni bërë, nga guximi që keni treguar, nga mbrojtja e fortë e lirisë, me dëshirën tuaj për të vendosur një demokraci të vërtetë në Iran. Mendoj se askush nuk mund të ecte nëpër muze siç bëra unë këtë mëngjes pa i kuptuar sprovat dhe mundimet që keni kaluar ju, kolegët tuaj, miqtë dhe familjet tuaja. Me të vërtetë u preka nga lotët, por u përpoqa shumë të ruaj qetësinë time kur munda. Ishte vërtet një eksperiencë e mrekullueshme dhe besoj se është diçka që duhet bërë më gjerësisht e disponueshme për pjesën tjetër të botës.”

“Me këtë zotohem se do të bëj gjithçka që është e mundur për të rritur përpjekjet e mia për t’ju ndihmuar në çdo mënyrë që mundem. Unë kam akses në një numër të madh fituesish të çmimit Nobel dhe mendoj se tek letra e ardhshme që do të dalë, do të sigurohem që të ketë shumë më tepër mbështetës të listuar që mund të ndihmojnë në paraqitjen e çështjes suaj para publikut të gjerë. Shpresa ime e fortë, pasi kalova nëpër muze këtë mëngjes, ishte se në një të ardhme jo të largët, do t’ju takoja të gjithëve në Teheran ose në ndonjë qytet tjetër në Iran, “shtoi Prof. Roberts.

Rreth zotit Richard John Roberts:

Richard Roberts lindi në Derby, MB në vitin 1943. Ai mori doktoraturën nga Universiteti i Sheffield në vitin 1969. Ai bëri kërkime postdoktorale në Universitetin e Harvardit nga 1969–1972. Zoti Roberts vazhdoi kërkimin e tij në biologjinë molekulare dhe publikoi zbulimin e tij të bashkimit të ARN-së në 1992, dhe vitin e ardhshëm, atij iu dha Çmimi Nobel në Fiziologji dhe Mjekësi në 1993.

Zbulimi i Prof. Roberts për bashkimin alternativ të gjeneve rezultoi në një ndryshim thelbësor në kuptimin tonë të gjenetikës dhe ka çuar në zbulimin e gjeneve të ndara në organizmat më të lartë, duke përfshirë qeniet njerëzore.

Profesor Roberts ka qenë fituesi më aktiv i Nobelit në çështjet e të drejtave të njeriut në skenën botërore gjatë 30 viteve të fundit. Në disa raste ai ka sponsorizuar deklarata të rëndësishme në mbrojtje të të drejtave dhe lirive të njeriut.

Gjatë kryengritjes së vitit 2009 në Iran, ai sponsorizoi një letër drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, duke dënuar shtypjen e përgjakshme të miliona protestuesve nga regjimi iranian. Deklarata u miratua nga 44 laureatë Nobel dhe u raportua nga Agjencia Franceze e Lajmeve.

Profesor Roberts është laureati kryesor i Nobelit në mbështetje të rezistencës iraniane dhe MEK. Si individualisht ashtu edhe së bashku me laureatët e tjerë të Nobelit, ai ka shprehur mbështetje për rezistencën iraniane në 25 raste të ndryshme në 13 vitet e fundit./NCRI

Top Channel