Brenda luftës në Çernobil/ Inxhinieri: Vodha karburant te rusët për të ndaluar katastrofën

09/04/2022 09:08

Çernobil i është kthyer Ukrainës tashmë, por stafi i uzinës ende nuk e ka harruar momentet e tmerrit. Njëri prej tyre ka treguar për BBC se fillimit, iu desh të negocionin me ushtrinë ruse, për të mbrojtur uzinën.

Ne duhej të negocionim vazhdimisht me ta dhe të përpiqeshim shumë që të mos i ofendojmë, në mënyrë që ata të lejojnë personelin tonë të menaxhojë objektin,” tha inxhinieri Valeriy Semonov.

Kur rryma e stacionit u ndërpre për tre ditë, Valeriy tha se ai u përpoq të gjente karburant për të mbajtur gjeneratorin në punë, madje duke u përdorur për të vjedhur disa nga rusët.

Nëse do të kishim humbur pushtetin, mund të kishte qenë katastrofike,” shpjegoi Oleksandr.

Materiali radioaktiv mund të ishte lëshuar. Përmasat e tij, ju mund ta imagjinoni mirë. Unë nuk u frikësova për jetën time. Kisha frikë se çfarë do të ndodhte nëse nuk do të isha atje duke monitoruar centralin. Kisha frikë se do të ishte një tragjedi për njerëzimin”, tha ai.

Ish-centrali bërthamor në Çernobil në Ukrainën veriore u mor nga forcat ruse në ditën e parë të pushtimit, i cili u rrethua me tanke dhe automjete të blinduara, duke hyrë në Ukrainë nga kufiri me Bjellorusinë, vetëm rreth 16 km (10 milje) larg.

Rreth 170 roje kombëtare ukrainase që mbrojtën fabrikën u dërguan në bodrum dhe u mbajtën rob atje dhe rezistenca ishte e vështirë.

Top Channel