Pulat dhe vezët me ‘rreze të lirë’,  të cilat nënkuptojnë pula qe kanë një lloj aksesi në natyrë, qoftë edhe në një sipërfaqe të vogël, mund të mos prodhohen më në Mbretërinë e Bashkuar dhe Evropë në të ardhmen për shkak të një përshkallëzimi dramatik të shpërthimeve të gripit të shpendëve, thonë ekspertët sipas The Guardian.

Mbretëria e Bashkuar dhe Evropa kontinentale janë goditur nga shpërthimi më i madh i regjistruar ndonjëherë i gripit të shpendëve këtë dimër, duke shkaktuar ngordhjen e miliona zogjve në ferma në të gjithë kontinentin.

Ekspertët thonë se variantet patogjene të gripit të shpendëve tani duket se po prekin edhe zogjtë e egër, duke krijuar një rrezik infeksioni gjatë gjithë vitit.

Në Mbretërinë e Bashkuar, fermerët janë urdhëruar që t’i mbajnë zogjtë e tyre brenda që nga nëntori i kaluar.

Përhapja e fundit e raportuar është në një fermë në Suffolk fundjavën e kaluar, e cila çoi ngordhjen e më shumë se 80,000 rosave.

“Ka një problem serioz për fermat me rreze të lirë dhe të jashtme” , tha Dr Guillaume Fournié, një veteriner dhe epidemiolog në Kolegjin Mbretëror Veterinar.

“Ne po shohim shpërthime në ferma të mëdha [të brendshme] të shpendëve që kanë siguri të lartë. Kjo sugjeron që me ekspozimin e lartë mjedisor ndaj virusit, tani është e vështirë të sigurohet që një fermë të jetë 100% e sigurt.”

Marion Koopmans, një virologe dhe këshilltare e Organizatës Botërore të Shëndetësisë tha se situata ishte “e tmerrshme” për industrinë e shpendëve.

“Ekologjia [e gripit të shpendëve] ka ndryshuar në mënyrë drastike në vetëm pak vite. Tani kemi qarkullim lokal gjatë gjithë vitit në Evropë, nuk është vetëm një kërcënim sezonal. Ka një prani të përhershme në popullatën e shpendëve të egër.”

Koopmans, i cili mori pjesë në misionin Covid të OBSH-së në Kinë në vitin 2021 tha se nivele më të larta të biosigurisë, vaksinimit të pulave dhe reduktimeve në fermat intensive të shpendëve në pjesë të Evropës mund të nevojiten të gjitha për të parandaluar shpërthimet.

Masat për të siguruar biosigurinë dhe për të parandaluar infeksionin që arrin tek pulat përfshijnë pastrimin dhe dezinfektimin, ruajtjen e sigurt të ushqimit e ujit dhe karantinimin e stokut të ri.

Franca, e cila ka përjetuar afërsisht 1 mijë shpërthime të gripit të shëpendëve këtë dimër. Janë provuar vaksinat e gripit të shpendëve, por situata është komplikuar nga variantet e shumta.

Tregu për vezët me rreze të lirë është rritur me shpejtësi në MB gjatë dekadës së fundit. Vitin e kaluar, pothuajse dy të tretat e 11 miliardë vezëve të prodhuara në MB vitin e kaluar ishin me rreze të lirë,  nga

Megjithatë, është e paqartë se si do të reagonin konsumatorët ndaj këtij ndryshimi.

“E gjithë pika e gamës së lirë është se ata kanë mundësinë të dalin jashtë”,  tha Andrew Knight, një profesor veterinarie në Universitetin e Winchester.

Ndryshimi rrënjësor i rregullave për vezët me rreze të lirë do të ishte i gabuar, tha Dan Crossley, nga Këshilli i Etikës Ushqimore.

Mark Williams, shefi ekzekutiv i Këshillit Britanik të Industrisë së Vezëve tha se ishte i bindur se situata do të normalizohej së shpejti.

“Rreziku më i madh vjen kur zogjtë shtegtarë e mbajnë atë përreth, kjo është arsyeja pse ne i kemi këto shpërthime në të njëjtën kohë çdo vit midis vjeshtës dhe pranverës”,  tha ai.

Transmetimi nga një zog i infektuar te njeriu është shumë i rrallë, sipas zyrtarëve shëndetësorë, me më pak se pesë raste të regjistruara në MB, ku një burrë u infektua nga rosat që mbante brenda shtëpisë së tij.

Top Channel