Nëse ka një komb që e kupton mundimin e Ukrainës, është Polonia, e cila mirëpret Presidentin Joe Biden ditën e sotme si pjesë e misionit të tij emergjent për të mbështetur mbrojtjen e NATO-s, pas pushtimit brutal të Rusisë.

Në Shtetet e Bashkuara, paralajmërimet e Biden se demokracia është nën rrethimin nga autokratët kërcënues mund të duken të largëta, edhe pas  kryengritjes së ish-presidentit Donald Trump në  Kapitol dhe përpjekjes për të vjedhur zgjedhjet e 2020-ës.

Por në Poloni, e cila është fqinjë me Ukrainën, liria është mjaft e freskët për të qenë ende një risi. Në një histori të torturuar të shekullit të 20-të, vendi i ndarë midis Lindjes dhe Perëndimit, u pushtua vazhdimisht, u sundua nga tiranë të huaj dhe pa miliona njerëz të tij të spastruar ose të dëbuar si refugjatë nga shtëpitë e shkatërruara nga lufta.

Polonia e gjen sërish veten në vijën e parë të konfliktit. Ajo është në vijën ndarëse midis shteteve në klubin e NATO-s, të cilit tani i përket dhe orbitës ruse të Presidentit Vladimir Putin, e cila përfshin një fqinj tjetër polak, Bjellorusinë. Polonia ka hapur kufijtë e saj për më shumë se 2 milionë nga afro  3.7 milionë ukrainas që kanë ikur nga sulmi i Putinit dhe lufta iu afrua kufijve të saj me një sulm rus në një bazë në Ukrainën perëndimore në fillim të këtij muaji.

Ashtu si Ukraina, Polonia jetoi për dekada nën grushtin e hekurt komunist të Moskës. Ashtu si ukrainasit, polakët janë shpesh të ashpër, janë thellësisht dyshues ndaj rusëve dhe kanë luftuar për lirinë dhe sovranitetin e tyre të rrënjosur në ADN-në e tyre. Ndryshe nga Ukraina, një nga republikat themeluese të Bashkimit Sovjetik, Polonia arriti në Perëndim pas dekadash nën ombrellën e Paktit të Varshavës. Dhe përveç të qenit në NATO, është një anëtar i Bashkimit Evropian, megjithëse ka pasur tensione kohët e fundit me Brukselin për flirtet e tij me nacionalizmin populist.

Ndërsa kërcënimi i Putinit u rrit në vitet e fundit, Polonia priti rrotullime të trupave dhe avionëve amerikanë. Në shkurt, përpara se Putini të pushtonte Ukrainën, Polonia ishte një nga vendet ku Biden urdhëroi  3000 trupa  për të forcuar krahun lindor të aleancës. Nëse lufta në Ukrainë kalon në një konflikt më të gjerë midis Rusisë dhe Perëndimit, një perspektivë e frikshme, ka një shans të mirë që mund të ndodhë në Poloni.

Burimi: CNN

Top Channel