U rezistoi tërmeteve shkatërruese, qyteti italian që vezullon natën (Fotot)

16/02/2022 17:26

Ecni rreth Ascoli Piceno, të krijon idenë e çdo qyteti italian, në një farë mënyre.

Ka dy sheshe të mëdha ku vendasit, ulen në kafene për të parë njerëzit dhe bëjnë shëtitjet e tyre të mbrëmjes. Ka kisha shekullore dhe madje edhe mbetje të lashta që datojnë që nga periudha romake.

Si në shumë qytete të tjera italiane, qendra u ndërtua në periudhën mesjetare. Dhe ashtu si të tjerët, është ruajtur bukur.

Nëse shikoni përreth, veçanërisht gjatë natës dhe do të vini re një ndryshim të madh, Ascoli duket se shkëlqen.

Gjatë ditës, ndërtesat dhe madje edhe gurët e shtruar shkëlqejnë në rrezet e diellit. Dhe natën ato shkëlqejnë në dritën e hënës, kullat, dritat e rrugëve reflektojnë në mënyrë të përsosur në dysheme, duke e bërë qendrën e qytetit të duket si një mirazh.

Kjo është e gjitha për faktin se shkëmbi i Ascolit, nga i cili është ndërtuar e gjithë qendra historike, është travertin: një gur i çmuar, i ngjashëm me mermerin, që shkëlqen me ngjyrë të bardhë në diellin e mesditës, merr ngjyrën rozë me perëndimin e diellit dhe shkëlqen nën dritat e rrugës në mbrëmje.

Sot, travertini dhe travertini italian në veçanti, është i shtrenjtë. Do ta gjeni të përdorur në banja si dhe dysheme, në vend që të përdoret për të ndërtuar shtëpi të tëra.

Por ndërtesat e travertinit dhe gurët e shtruar të Ascolit u vendosën shumë kohë përpara se të bëhej një material i çmuar. Shumë nga ndërtesat madhështore që shihni sot datojnë që nga periudha romake.

Një Romë e lashtë në miniaturë

Ato u ngritën nga ndërtesat romake, kjo është arsyeja pse ju do të gjeni kisha në mbetjet e dukshme të tempujve romakë dhe copa harqesh në sheshe mesjetare dhe të rilindjes.

Romakët nuk ishin të parët që u vendosën këtu, thotë Lella Palumbi , një guidere turistike në Ascoli.

Qyteti fillimisht i përkiste Piceni, një fis i lashtë, territori i të cilit shtrihej në pjesën më të madhe të rajonit modern Marche, nga Pesaro në veri deri në Chieti. Ata themeluan qytetin një shekull para se të lindte Roma.

Fisi Piceni ishin luftëtarë të mëdhenj, thotë Palumbi dhe romakët, duke u bërë më të fuqishëm, kërkuan shpejt t’i bënin aleatë.

Por kërkesa e Piceni për nënshtetësi romake ndezi një luftë njëvjeçare, që kulmoi me pushtimin e Ascolit. Pasi hynë, romakët e rrafshuan qytetin me tokë dhe vendosën ta rindërtonin nga e para.

“Atëherë lindi travertini Ascoli”, thotë Palumbi.

Një formë guri gëlqeror, travertini formohet kur burimet e nxehta depozitojnë minerale karbonat kalciumi. Është jashtëzakonisht pothuajse elastik, falë organizmave të jashtëm si algat, myshqet, bakteret, shpesh edhe  fosilet.

Romakët e kishin përdorur tashmë për ndërtesat dhe monumentet e tyre më të rëndësishme në Romë, duke përdorur guroret në Tivoli afër qytetit, ata madje e quajtën gurin “lapis tiburtinus”, ose “gur nga Tivoli”, i cili më vonë mori emrin në “travertino”. ”

Pasi pushtuan Ascolin, romakët vunë re se kishte gurore të ngjashme disa milje larg, larg rrugës së lashtë Via Salaria. Ata e përdorën atë gur për të ndërtuar një qytet të ri vezullues, për të demonstruar fuqinë e tyre edhe mbi armiqtë në beteja.

Ishte, thotë Palumbi, një “Romë në miniaturë”. Kishte tempuj, një gjykatë, dhoma spa-je dhe një qendër.

Sheshi San Tommaso është ende edhe sot sepse ndodhet në amfiteatrin antik. Pak jashtë qendrës së qytetit janë mbetjet e teatrit romak, një nga ndërtesat e pakta antike që i mbijetoi “riciklimit” mesjetar të qytetit.

2000 vjet ‘riciklim’

Roman Ascoli zgjati shumë përtej ditëve të perandorisë, por në periudhën mesjetare, qytetarët vendosën të rindërtonin. Në vend që të përdornin gurë të rinj, siç mund të ndodhë tani, ata përmbysën ndërtesat romake, duke përdorur travertinin e prerë 1000 vjet më parë për të ndërtuar një qytet modern.

Sot, kishat e San Venanzio dhe San Gregorio Magno ndodhen në vendin e tempujve romakë, duke përfshirë gurët e tyre në ndërtesë, kjo e fundit madje ka ndërtuar themelet pagane, murin e saj të pasmë dhe madje ka ndërtuar fasadën e saj.

“Gjithçka riciklohet, ne ndamë monumentet romake për të ndërtuar qytetin mesjetar”, thotë Palumbi, i cili gjithashtu zotëron një bar, Ozio, i vendosur në një ndërtesë mesjetare duke përdorur gurin romak që u rinovua në Rilindje.

“Ata po përpiqeshin të kursenin kohë dhe energji, kështu që në vend që të shkonin në male për të nxjerrë travertinën, ata morën atë që ishte tashmë atje, qyteti ishte në thelb një gurore.”

Shikoni nga afër kullat e shumta që e bënë këtë një Manhatan mesjetar, pasi Ascoli quhet edhe qyteti i 100 kullave.

Shkëmbi që shpëtoi qytetin

Travertini ka një cilësi tjetër të veçantë që i jep bukurisë Ascolit. Kur nxirret për herë të parë, është relativisht i butë, duke e lejuar atë të skalitet,  një nga arsyet pse ndërtesat e Ascolit kanë portale dhe fasada të gdhendura të zbukuruara. Shumë shtëpi të Rilindjes kanë madje edhe moto të gdhendura mbi portat e dyerve.

Më pas, përmes një procesi kimik të oksidimit, ai ngurtësohet në shkëmb aq rezistent sa ndërtesat e Ascolit kanë rezistuar tërmete të shumta gjatë shekujve.

Nuk u shkatërrua nga një tërmet masiv në vitin 1703 dhe as nuk u godit keq nga tërmeti i vitit 2016 që rrafshoi Amatricen, një orë larg saj.

Sigurisht, Amatrice ishte më afër epiqendrës të dyja herët, pasi u shkatërrua gjithashtu në vitin 1703. Terreni është gjithashtu i ndryshëm, Ascoli është më i qëndrueshëm se zonat e tjera aty pranë.

Papetti tha sipas CNN se “guri ndihmon që ndërtesat të jenë më të qëndrueshme”.

Palumbi është dakord: Romakët ishin të vetëdijshëm për tërmetet dhe ndërtuan Ascolin për t’i rezistuar atyre. Ata kishin inxhinierë më të mirë se sa ata sot.

“Ne ende mund të jetonim të lumtur në shtëpitë romake nëse nuk do t’i kishim rrëzuar”.

Megjithëse tërmeti i vitit 2016 shkaktoi dëme, disa kisha janë mbyllur për riparime strukturore dhe sondazhet pas tërmetit zbuluan se ndërtesat e tjera kishin nevojë për punë antisizmike, asgjë nuk u shkatërrua, siç ndodhi në qytetet e tjera në rajon.

FOTO GALERI
1/15

Top Channel