Nënat iraniane u ndaluan të marrin kartat e raportit të fëmijëve në një dekret të ri mizogjinist

18/09/2021 12:14

Nënave iraniane u është ndaluar të marrin dëftesat e fëmijëve të tyre, shkroi dje një e përditshme shtetërore.

Dekreti i ri, të cilin e përditshmja shtetërore Sharq e quajti “një tragjedi”, lejon baballarët të marrin dëftesat e fëmijëve të tyre ose dosjet e studentëve. Dekreti, i shpallur në maj, ndalon shkollat ​​të dorëzojnë dosjet e studentëve tek nënat iraniane.

Leila 40-vjeçare, nëna e një studenti dhe një djali 12-vjeçar i tha Sharq se ajo ishte “zemërthyer” kur u informua për dekretin e ri në një mesazh.

“Na u dërgua një sms i cili shkruante,” në lidhje me nënat, dëftesat e fëmijëve tuaj do t’i jepen vetëm babait ose gjyshit nga babai “.

“Zemra ime u thye kur lexova mesazhin. Si një grua që kam bërë gjithçka të mundshme në shtëpi për familjen time, përballja me një çështje të tillë ishte shumë e hidhur, ”tha Leila.”Unë nuk e kuptoj se si është e mundur të privosh një grua nga një e drejtë e tillë kur ajo ka lindur fëmijën dhe e ka rritur atë në një moshë ku ai/ajo mund të studiojë. Kur ligji nuk respekton gratë, si mund të presim që fëmijët tanë të na respektojnë? ” Një nënë tjetër, Afsoun, fëmijët e së cilës shkojnë në një nga shkollat ​​më me reputacion në vend tha se ajo ishte përgjegjëse e vetme për edukimin e fëmijëve të saj dhe u trondit kur pa dekretin.”Unë personalisht mbikëqyr studimet e fëmijëve të mi dhe performancën e tyre akademike, dhe burri im nuk është i përfshirë në këtë. Që në fillim, ne ramë dakort për këtë. Edhe çeku për shkollën e fëmijëve tanë është në emrin tim. Imagjinoni se si u ndjeva kur më thanë që ata nuk do të më jepnin diplomën e fëmijës tim, “tha ajo.Afsoun tha se shkolla madje u dëftesë studentëve, por jo nënave.”Unë isha në zyrën e informacionit të shkollës dhe kërkova të di pse ata kishin krijuar një ndalesë të tillë. Unë jam ajo që paguan për shkollimin e djalit tim, por nuk e marr dot dëftesën ?! Kjo është e vërteta e hidhur e të qenit nënë në Iran. Ju nuk mund të nënshkruani as formularët e dakortësisë së prindërve për kampe. Vetëm babai mund ta nënshkruajë nëse nuk keni plotësuar formularët e kujdestarisë dhe nëse formulari nuk përfshihet në dosjen e studentit të fëmijës tuaj. Përndryshe, ju nuk keni të drejta si nënë. ”Por shkelja e të drejtave të nënave iraniane nuk përfundon këtu. Sipas Afsoun, një nënë nuk mund të blejë një kartë SIM për fëmijën nën emrin e saj nga MTN Irancell, kompania më e madhe e telekomunikacionit në Iran. Nënat iraniane nuk mund të blejnë lehtësisht sigurim për fëmijët e tyre dhe shumica e bankave nuk do të lejonin që një nënë të hapte një llogari për fëmijën e saj.Situata bëhet më e keqe për gratë që kanë burra abuzues.Sipas Sepideh Kamayani, drejtoresha e Shtëpisë së Sigurtë për Gratë e Traumatizuar në Arak, Irani qendror, shumë burra përfitojnë nga këto ligje për të traumatizuar gratë e tyre.

“Ka kaq shumë raste në Shtëpinë e Sigurtë ku nënat shkojnë në shkolla dhe departamente të ndryshme arsimore për shkak të këtij problemi. Në familjet e divorcuara, problemi nuk është aq i rëndë sepse të gjitha çështjet ligjore në lidhje me fëmijën janë vendosur, por në familjet e tjera, janë nënat dhe fëmijët e tyre ata që janë zhvendosur. Për shembull, ka shumë burra që e përdorin këtë si një mjet për të detyruar gratë e tyre të qëndrojnë në jetën e tyre, apo ka edhe disa burra që duan një divorc, por përdorin ligjin për të ngacmuar gratë e tyre, “tha ajo.”Boshllëqet në ligj lejojnë që burrat të kryejnë një ngacmim të tillë,” shtoi ajo.Kamayani tha se fëmijët ishin veçanërisht të prekshëm kur u përballën me këtë.“Shumë fëmijë zhvillojnë ankth dhe çrregullime obsesive-kompulsive në proces. Shumë prej tyre kanë aftësi të kufizuara në të mësuar ose humbasin dëshirën për të studiuar sepse, për ta, shkolla të kujton një mjedis të pasigurt ”.Narges, një nënë tjetër iraniane, e cila humbi burrin e saj përballet me çështje kujdestarie çdo ditë. Ajo tha se i ishte thënë që të merrte dokumentet e kujdestarisë nga gjykata në mënyrë që të regjistronte vajzën e saj në shkollë. Çështja u zgjidh pas disa javësh që Nargesi shkonte vajtje -ardhje midis shkollës dhe departamenteve të ndryshme arsimore.“Si një nënë beqare dhe kreu i familjes sime që përballet me mijëra çështje në këtë vend çdo ditë, unë duhet të luftoj gjatë gjithë jetës sime për të krijuar një mjedis të sigurt për vajzën time që ka humbur babanë e saj. Pse duhet t’i duroj këto vështirësi? Unë kam një vajzë që shkon në shkollë dhe një djalë që shkon në universitet. Në vend që të na mbështesin, ata krijojnë më shumë pengesa. Pse gjyshi i vajzës sime duhet të ketë përparësi mbi mua, që isha me këtë fëmijë që në momentin e parë të jetës së saj? Cila është përparësia e tij ndaj meje? Vetëm sepse është burrë? ” Tha Nargesi.Një nënë tjetër, e cila është infermiere, tha se vajza e saj e sëmurë u përball me vështirësi për jetën kur ishte 8 vjeç sepse spitali nuk do të kryente operacion pa pëlqimin e burrit të saj.”Vajza ime ishte në rrezik dhe duhej të priste për operacion vetëm sepse si nënë nuk kisha të drejtë për të lejuar operacionin,” kujton ajo duke shtuar se burri i saj ishte në një udhëtim jashtë vendit në atë kohë.”Përfundimisht, për shkak të një të njohuri në spital, filloi operacioni, erdhi vjehrri im dhe unë munda të merrja leje nga gjyshi nga babai. Por që nga ajo ditë, kuptimi i mëmësisë ndryshoi për mua. Eshtë sikur dikush erdhi dhe më tha të mos mendoja se isha e veçantë dhe se gjyshi i vajzës sime madje kishte më shumë të drejta ndaj fëmijës tim se sa unë. ”Rezvan Hakimzadeh, Zëvendës Drejtori i Arsimit Fillor në Ministrinë e Arsimit mohoi që një dekret i tillë të ekzistonte. Kur u pyet për sms të dërguar nënave iraniane, ai i tha Agjencisë Shtetërore të Lajmeve ILNA sot se “ndoshta ishte një rast i veçantë” dhe se “ai nuk mund të komentonte derisa të dinte detajet”.

Top Channel