Drejtori i Institutit Kroat të Shëndetit Publik, Krunoslav Çapak, njoftoi në një konferencë shtypi të Shtabit të premten se Kroacia do të blejë një vaksinë të re proteinike, të prodhuar nga kompania farmaceutike franceze Sanofi/GSK.

Ai vuri në dukje se kjo vaksinë është e ndryshme dhe më e lirë se vaksina mRNA. “Ne kemi porositur rreth 300.000 doza të vaksinës novatore. Deri më tani kemi pasur vektor (AstraZeneca) dhe mRNA (Pfizer dhe Moderna), kjo është proteinë, njoftohet se do të jetë shumë efektive. Është shumë më lirë se vaksina mRNA. Kur EMA ta vlerësojë atë, ne do të dimë më shumë, “tha Capak.

“Vendet e tjera kanë urdhëruar të njëjtën gjë, sasitë më të mëdha janë porositur nga Gjermania. Supozojmë se ata kanë më shumë informacion kur morën kaq shumë vaksina, kështu që ne porositëm edhe një sasi më të vogël,” shtoi kreu i Institutit Kroat të Shëndetit Publik. Sanofi po zhvillon një vaksinë të bazuar në një teknologji të ngjashme të përdorur nga kompania në prodhimin e vaksinave të gripit sezonal. Kjo vaksinë gjithashtu synon proteinën S, të cilës virusi SARS-CoV-2 i shërben për t’u lidhur dhe për të hyrë në qeliza.

Kur hyn në qeliza, virusi përsëritet dhe përhapet në të gjithë trupin. Infeksioni stimulon sistemin mbrojtës të trupit për të zhvilluar antitrupa që do të bllokojnë virusin. Vaksina e proteinave S do të shkaktojë një përgjigje të sistemit mbrojtës pa shkaktuar infeksion pasi përmban vetëm proteinë S dhe jo të gjithë virusin.

Shkencëtarët në laborator izolojnë një pjesë të kodit të gjenit viral që përdoret për të prodhuar proteina S. Kjo pjesë e kodit futet në të ashtuquajturin plasmid, një molekulë e vogël rrethore e ADN -së që gjendet zakonisht në baktere si një shtesë e veçantë e ADN -së bazë. Bakteret, edhe nëse i përkasin llojeve krejtësisht të ndryshme, mund të shkëmbejnë veti të caktuara të dobishme me njëri-tjetrin përmes plazmideve të tilla, siç është rezistenca ndaj antibiotikëve.

Top Channel