Malveri ‘Joker’, i zbuluar për herë të parë në vitin 2019, përdor spiun të fshehur për abonime të shtrenjta duke fituar qasje në mesazhe, kontakte dhe informacione të tjera.

Përdoruesit e telefonave të zgjuar këto ditë janë të kërcënuar nga përhapja e shpejtë e Joker, i cili fshihet në tetë aplikacione të njohura. Google i fshiu këto aplikacione nga Play Store, ndërsa Play Store i Apple i bllokoi. Thënë kështu, nëse keni Android, Mirror Online sugjeron fshirjen e tyre.

“Joker”, megjithëse nuk është një kërcënim i ri, mund të shkaktojë dëme te pronarët duke instaluar një spyware të fshehur që ju pajton me abonime të shtrenjta në internet. Sipas një raporti të ekspertëve nga Quick Heal Security Lab, përsëritja e fundit e virusit mund të merret përmes mesazheve me tekst, kontakteve dhe sasive të mëdha të informacioneve të tjera personale. Nëse i keni këto aplikacione në smartphone tuaj, fshini ato menjëherë:

Auxiliary Message

Element Scanner

Fast Magic SMS

Free CamScanner

Go Messages

Super Message

Great SMS

Travel Wallpapers

Ekspertët sugjerojnë që përdoruesit e Android të shkarkojnë aplikacione vetëm nga dyqani zyrtar i Google Play, të shmangin lidhjet e çuditshme dhe të mos bien pre e ofertave ‘të volitshme’ që shfaqen në rrjetet sociale.

Së fundi, në cilësimet, fikni opsionin e ‘instalimit nga një burim i panjohur’ dhe lexoni mesazhet që ju janë dërguar nga sistemi para se të lejoni që ndonjë aplikacion i tillë të hyjë në pajisjen tuaj.

Top Channel