EMA shtoi një sindromë të rrallë neurologjike si një efekt anësor i vaksinës AstraZeneca

09/09/2021 03:46
FILE - In this Jan. 29, 2009 file photo, reflections are seen on a sign outside the global headquarters of AstraZeneca in London. Pharmaceutical company AstraZeneca PLC reported a 22 percent rise in third quarter net profit on Thursday, Oct. 29. 2009, boosted by initial sales of its swine flu vaccine and delayed entry of generic drug competition in the United States. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) ka shtuar një çrregullim jashtëzakonisht të rrallë neurologjik, sindromën Guillain-Barre (GBS), në listën e efekteve anësore të mundshme të AstraZeneca kundërCOVID-19.

EMA njoftoi sot se lidhja midis GBS dhe vaksinës Vaxzevrie të AstraZeneca është të paktën një “mundësi e arsyeshme” pasi 833 raste të sindromës janë raportuar pasi 592 milion doza të vaksinës u dhanë në të gjithë botën deri më 31 korrik.

EMA e kategorizoi këtë efekt anësor si “shumë të rrallë”, që është frekuenca më e ulët që mund të ketë një efekt anësor. Agjencia vuri në dukje se përfitimet e vaksinës AstraZeneca ende tejkalojnë rreziqet.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së (FDA) ka lëshuar një paralajmërim se GBS është një efekt anësor i mundshëm i vaksinës Johnson and Johnson. Të dy vaksinat përdorin teknologji vektoriale dhe shoqërohen me raste të rralla të koagulimit të gjakut.

EMA gjithashtu shtoi efekte anësore më të padëmshme në vaksinat Johnson and Johnson, Moderna dhe AstraZeneca, të tilla si dhimbje në krahë, këmbë dhe bark dhe simptoma të ngjashme me gripin.

Top Channel