OBSH kërkon depolitizimin e debatit mbi origjinën e COVID-19

14/08/2021 08:22

Organizata Botërore e Shëndetësisë njoftoi të premten se është duke krijuar një grup të ri për hetimin e origjinës së koronavirusit, në një përpjekje të radhës që synon shmangien e pengesave ndaj hetimeve ngaproblemet politike.

Fakti që OBSH nuk është në gjendje të thotë se ku dhe si filloi përhapja e virusit ka nxitur tensione mes anëtarëve të saj, veçanërisht mes Kinës, ku u identifikuan rastet e para me COVID-19 në Wuhan në fund të vitit 2019, dhe Shteteve të Bashkuara.

OBSH u bëri thirrje të gjitha qeverive që të bashkëpunojnë për të përshpejtuar studimet mbi origjinën e pandemisë COVID-19 dhe për depolitizimin e çështjes.

Organizata njoftoi se një grup i ri këshillues i quajtur Grupi Këshillimor Shkencor Ndërkombëtar për Origjinën e Patogjenëve të Rinj do të ndihmojë në veprimet e shpejta të studimeve të mëtejshme.

“Duhet të punojmë të bashku. Ju, unë, të gjithë duam të dimë origjinën e pandemisë më të keqe prej një shekulli”, tha zëdhënësja e OBSH-së, Fadela Chaib, në një konferencë shtypi të premten.

Uashingtoni mirëpriti planin e OBSH-së, duke thënë se “studimet e bazuara në shkencë dhe përpjekjet e udhëhequra nga të dhënat për të gjetur origjinën e kësaj pandemie, ndihmojnë zbulimin, parandalimin dhe reagimin më të mirë ndaj shpërthimeve të sëmundjeve në të ardhmen”.

Në fund të majit Presidenti Joe Biden urdhëroi ndihmësit e tij të gjejnë përgjigje mbi origjinën e COVID-19 dhe të raportojnë pas 90 ditësh.

Në raportin përfundimtar, të shkruar së bashku me shkencëtarët kinezë, një ekip i udhëhequr nga OBSH-ja që kaloi katër javë në qytetin Wuhan dhe rrethinën e tij gjatë janarit dhe shkurtit, tha se virusi mund të jetë transmetuar nga lakuriqët tek njerëzit përmes një kafshe tjetër. Raporti tha se rrjedhja e virusit nga një laborator është një mundësi gati e pamundur.

Sidoqoftë, në një dokumentar të trasmentuar në Danimarkë, udhëheqësi i misionit të OBSH-së Peter Ben Embarek tha se hipoteza e laboratorit meritonte studime të mëtejshme. Agjencia e lajmeve Reuters nuk arriti të sigurojë komente shtesë nga ai të premten.

Një zyrtar i OBSH-së tha se njoftimi për vazhdimin e studimeve mbi origjinën e virusit nuk ka të lidhje me ato vërejtje, duke shtuar se intervista e zotit Ben Embarek ishte filmuar muaj më parë.

Kina mohon të ketë refuzuar bashkëpunimin në hetimet mbi origjinën e COVID-19./VOA

Top Channel