Të pavaksinuarit do kenë kufizime/ Në SHBA punëdhënësit humbasin durimin

03/08/2021 12:02

Punëdhënësit në SHBA po humbasin gjithnjë e më shumë durimin me punonjësit e pavaksinuar.

Një numër në rritje biznesesh po kërkojnë që punonjësit e tyre të vaksinohen kundër COVID-19, të alarmuar nga rritja e variantit Delta që është më ngjitës dhe të indinjuar që normat e vaksinimit janë ulur.

Një numër në rritje kompanish po imponojnë rregulla për ta bërë më të vështirë për punonjësit të refuzojnë marrjen e vaksinës, disa duke e bërë detyrim, ndërsa disa të tjerë duke u kërkuar të pavaksinuarve që t’i nënshtrohen testimit të rregullt, shkruan VOA.
Ndër punëdhënësit që po bëhen më të ashpër është qeveria federale, qeveritë e shtetit të Kalifornisë dhe Nju Jorkut, gjigantët e teknologjisë Google dhe Facebook, kompania Walt Disney Co. dhe federata amerikane e futbollit NFL.

Disa spitale, universitete, restorante, bare dhe vende të tjera argëtimi gjithashtu kanë filluar të kërkojnë provat e vaksinës.
Shumë nga kompanitë që po kërkojnë vaksinime kanë kryesisht punonjës të cilët tashmë janë kryesisht të vaksinuar dhe ngurrojnë të punojnë përkrah atyre që nuk janë të vaksinuar.

Në dallim, kompanitë kryesore që mbështeten tek punëtorët me të ardhura të ulëta, prodhuesit e ushqimit, magazinat, supermarketet dhe zinxhirët e tjerë të dyqaneve, po i shmangen masave për ta bërë vaksinimin të detyruar nga frika e largimit të punonjësve dhe përkeqësimit të mungesës së fuqisë punëtore.

Qeveria federale, punëdhënësi më i madh në vend njoftoi javën e kaluar se të gjithë punonjësit dhe kontraktorët duhet të vaksinohen ose të testohen çdo javë dhe të humbasin privilegjet siç janë udhëtimet zyrtare.

Qeveria federale ka thënë se do të mbulojë kostot e testeve javore.

Top Channel