Shteti i vogël aziatik vaksinoi pothuajse të gjithë popullsinë brenda një jave

28/07/2021 22:59

Pas donacioneve ndërkombëtare, Butani vaksinoi pjesën më të madhe të popullsisë me dozën e dytë në vetëm një javë, të cilën UNICEF e karakterizoi si një “histori suksesi”.

Më shumë se 454.000 doza vaksine janë dhënë javën e kaluar në këtë mbretëri të largët të Himalaja, përkatësisht më shumë se 85% të popullsisë së rritur që mund të marrë vaksinën ose 530.000, raporton AFP.

Donacionet e SHBA përmes Covax, së bashku me Danimarkën, Kroacinë, Bullgarinë, Kinën dhe disa vende të tjera, do të ndihmojnë që ky vend aziatik të bëhet një nga vendet e Azisë Jugore që do të jetë në gjendje të vaksinojë popullsinë shpejt, pavarësisht pezullimit të eksporteve të vaksinave nga India, e cila ka fabrikën më të madhe. për prodhimin e vaksinave në botë.

Përfaqësuesi i UNICEF -it në Butan Will Parks përshëndeti planin ambicioz të vaksinimit të vendit si një “histori shumë të suksesshme për Butanin”.

“Ne vërtet kemi nevojë për një botë në të cilën vendet që kanë një tepricë vaksinash do të dhurojnë vaksina për ato vende që nuk i kanë marrë ende ato,” tha Parks për AFP.

“Dhe nëse ka diçka që unë shpresoj se bota mund të mësojë është se një vend si Butani, me pak mjekë, shumë pak infermierë, por me një mbret dhe udhëheqje vërtet të përkushtuar në mobilizimin e shoqërisë, mund të jetë një shembull që nuk është e pamundur të vaksinohet i gjithë vendi,” shtoi ai.

Vendi i vogël aziatik përdori mbi 550.000 doza AstraZeneca, dhuruar nga India në fund të marsit dhe filloi vaksinimin në fillim të prillit, para se India të pezullojë eksportet e vaksinave për shkak të një kërcimi të madh të numrit të rasteve të koronave në atë vend.

Përballë një hendeku në rritje midis dozave të para dhe të dyta, Butani apeloi për donacione. Gjysmë milion doza të vaksinave Moderna u morën nga Shtetet e Bashkuara përmes mekanizmit Covax, dhe 250.000 AstraZeneca të tjerë mbërritën nga Danimarka në mes të korrikut.

Më shumë se 400.000 vaksina AstraZeneca, Pfizer dhe Sinofarm pritet të mbërrijnë në Butan, i cili ka një popullsi prej 770.000 nga Kroacia, Bullgaria, Kina dhe disa vende të tjera. Qeveria, ndërkohë, ka blerë 200.000 doza Pfizer, të cilat duhet të mbërrijnë më vonë këtë vit.

Butani, i vendosur midis Indisë dhe Kinës, i njohur si i vetmi vend në botë që ka një Ministri të Lumturisë dhe në të cilin rritja e “lumturisë kombëtare” është më e rëndësishme sesa rritja e PBB -së, deri më tani ka raportuar vetëm 2.500 raste të COVID dhe dy vdekje.

Ndryshe nga rasti i Butanit i vaksinimit të shpejtë, vendet e tjera të Azisë Jugore janë ende të prekura nga pezullimi i eksporteve të vaksinave nga India./KosovaPress/

Top Channel