FMN mban parashikimin e saj: Ekonomia globale rritet me 6% këtë vit

28/07/2021 03:46

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) mbajti parashikimin e rritjes së prodhimit të brendshëm bruto botëror (PBB) në 6 për qind për vitin 2021, siç parashikoi në prill, ndërsa për 2022 rriti parashikimin me 0.5 pikë përqindje në 4.9 për qind.

Sipas raportit të azhurnuar të korrikut “World Economy Outlook 2021”, i cili u prezantua nga kryekonomisti i FMN Gita Gopinat përmes një video konference, hendeku ekonomik midis vendeve të zhvilluara dhe ekonomitë në zhvillim është thelluar që prej prillit. Siç shpjegon Gopinat, kjo është pasojë e disponueshmërisë së pabarabartë të vaksinave dhe dinamikës së vaksinimit, valëve të reja të infeksionit të shkaktuara nga llojet e reja të virusit COVID-19 në rajone të caktuara të botës dhe zvogëlimit të masave shtetërore të mbështetjes ekonomike.

Raporti i ri jep parashikime individuale të rritjes vetëm për disa ekonomi të mëdha, dhe jo për të gjitha vendet e botës. Gopinat theksoi në konferencë se “pothuajse 40 për qind e popullsisë në ekonomitë e përparuara është plotësisht e vaksinuar, krahasuar me 11 për qind në ekonomitë në zhvillim dhe një numër i vogël i atyre të vaksinuar në vendet me zhvillim me të ardhura të ulëta”.

Kjo është një nga arsyet pse perspektivat ekonomike të ekonomive të pasura janë përmirësuar, ndërsa parashikimet e shumë vendeve në zhvillim që po luftojnë me rritjen e rasteve të reja të kurorës janë zvogëluar. FMN ngriti në mënyrë të konsiderueshme parashikimin e rritjes së Shteteve të Bashkuara për këtë vit krahasuar me vlerësimin e prillit, me 0.6 pikë përqindje në 7 për qind, ndërsa për 2022 ai rriti parashikimin me sa 1.4 pikë përqindje në 4.9 për qind. Ai filloi nga supozimi se Kongresi Amerikan do të miratojë infrastrukturën e propozuar dhe planin shoqëror të presidentit Joe Biden, me vlerë rreth 4 miliardë dollarë.

Në të njëjtën kohë, Fondi uli parashikimin e rritjes së Indisë për 2021 me tre pikë përqindje në 9.5 për qind, por edhe atë të Kinës me 0.3 pikë përqindje në 8.1 për qind, duke përmendur uljen e investimeve publike dhe mbështetjen e përgjithshme fiskale për biznesmenët kinezë.

Sa i përket zonës euro, FMN tani pret rritje të PBB-së prej 4.6 për qind në vitin aktual (0.2 për qind më e lartë se parashikimi i prillit), ndërsa në vitin 2022 rriti parashikimin për rritjen e bllokut monetar me 0.5 pikë përqindje në 4.3 për qind. Parashikimet për Gjermaninë dhe Francën për 2021 mbetën të pandryshuara përkatësisht në 3.6 dhe 5.8 për qind, ndërsa parashikimi i rritjes së Italisë u rrit me 0.7 pikë përqindje në 4.9 për qind.

Nga ekonomitë e tjera të zhvilluara botërore, parashikimi për Britaninë e Madhe është rritur në 7 për qind për këtë vit (me 1.7 pikë përqindje), ndërsa për Japoninë është ulur në 2.8 për qind (me 0.5 pikë përqindje). Lidhur me presionet aktuale të inflacionit në të gjithë botën, FMN beson se ato duhet të shihen si një rezultat i përkohshëm i “mospërputhjes midis ofertës dhe kërkesës” për shkak të rihapjes së ekonomive dhe pret që inflacioni në shumicën e vendeve të kthehet në 2022 përpara pandemisë.

Top Channel