Nga idetë e para e deri në planet e largëta të jetës jashtë ‘Planetit Blu’/ Si mund të ndërtohet ‘civilizimi galaktik’

22/07/2021 18:04

Pas  udhëtimit të miliarderëve në hapësirë, ekziston një motivim më i thellë besimi se përhapja në kozmos do të shpëtojë të ardhmen e njerëzimit. Si lindi kjo ide?

Sipas BBC, në mesin e viteve 1970, fizikanti Gerard O’Neill po reflektonte për të ardhmen e thellë të njerëzimit në hapësirë ​​ dhe arriti në përfundimin se moshatarët e tij po mendonin për atë.

Shumë njerëz folën për vendosjen e planetëve të tjerë, por ai e kuptoi se në të vërtetë nuk kishte aq shumë pasuri brenda Sistemit Diellor.

Pjesa më e madhe e sipërfaqes planetare për ndërtimin e vendbanimeve ekziston brenda atmosferave të ashpra, ndëshkuese dhe meqenëse botët shkëmbore dhe hënat kanë gravitet, kthimi prapa dhe prapa do të ishte më i vështirë.

Hapësira

Në vend të kësaj, O’Neill imagjinoi vendbanime të mëdha lundruese, jo shumë larg Tokës, të formuara si cilindra. Njerëzit do të jetonin brenda qyteteve të gjelbra, të pyllëzuara, liqeneve dhe fushave.

Ishte një ide e largët, por falë vizualizimeve frikësuese që e shoqëruan atë, si ajo më poshtë,  ëndrrat e O’Neill do të ndikonin në një brez.

Në vitet 1980, ishte një student në seminaret e O’Neill në Universitetin Princeton, i cili vuri re me kujdes idetë e profesorit të tij. Ai aspironte të ishte një “sipërmarrës hapësinor” dhe pa vendbanimet përtej Tokës si një mënyrë për të siguruar të ardhmen afatgjatë të njerëzimit.

“Toka është e fundme”,  i kishte thënë ai gazetës së tij të shkollës së mesme, “dhe nëse ekonomia dhe popullata botërore do të vazhdojnë të zgjerohen, hapësira është mënyra e vetme për të shkuar”.

Ai do të vazhdonte të grumbullonte një pasuri të madhe, të cilën një ditë do të fillonte ta shpenzonte për të filluar atë ambicie që kishte që në fëmijëri.

Ishte pikërisht Jeffrey Preston Bezos, studenti që dha idenë gjeniale.

Për të kuptuar pse miliarderë si Bezos duan të shkojnë në hapësirë, duhet të kuptoni ndikimet e tyre.

Për vëzhguesit e rastësishëm, përpjekjet e Blue Origin dhe konkurrentët e saj mund të duket se nuk janë më shumë se projekte koti të disa burrave jashtëzakonisht të pasur , me raketa jashtëzakonisht të shtrenjta.

Dhe për shumë të tjerë, koha e këtyre shqetësimeve nuk mund të jetë më e shurdhër , mes ndryshimit të klimës, një pandemie, pabarazie të zgjeruar dhe shumë problemeve të tjera të rënda globale.

Vizioni i Gerard O’Neill për një zgjidhje hapësinore

Por mbështetja e këtyre përpjekjeve është një motivim më i gjerë që meriton një shqyrtim më të thellë: ideja e shpëtimit afatgjatë përmes hapësirës.

Bezos nuk është personi i parë që propozon që përhapja në kozmos është mënyra e vetme për të garantuar të ardhmen e njerëzimit. Njerëzit kanë ëndërruar të krijojnë një civilizim përtej atmosferës së Tokës për më shumë se një shekull dhe brezat e ardhshëm ka të ngjarë të vazhdojnë të bëjnë kaq shumë edhe pasi Bezos dhe të tjerë si ai të jenë zhdukur.

Besimi se kolonizimi galaktik mund të ndihmojë në sigurimin e të ardhmes së njerëzimit mund të gjurmohet pas disa qindra vitesh.

Është e vështirë të imagjinohet sot, por njerëzit nuk besonin se Universi ishte i pa populluar dhe i hapur për mundësi të ndryshme.

Deri në fund të viteve 1800 dhe fillimin e Shekullit 20, studiuesit “ndjenë që Universi ishte plot vlera”, thotë Thomas Moynihan, i cili studion histori intelektuale në Universitetin e Oksfordit.

Universi bosh

Nëse njerëzit imagjinonin botët e tjera, ata imagjinonin civilizime të tjera që jetonin atje.

“Nuk kishte asnjë motivim për të imagjinuar që ne të shkonim diku tjetër dhe të vendosnim hapësira përndryshe të pabanuara. Ka histori udhëtimesh në Hënë dhe planetë të tjerë dhe madje përmenden konflikte, por këto janë vetëm ato: udhëtime. Dhe ato janë udhëtime për të shkuar për të parë banorët kuriozë, por në fund të fundit tepër njerëzorë“, tha ai.

Për një kohë, duke imagjinuar fundin e gjithçkaje ishte shoqëruar me një pesimizëm të gabuar, por në fillim të viteve 1900, zbulimi që atomi mbante sasi të mëdha të energjisë shkaktoi një valë të re optimizmi se kolonizimi galaktik mund të ishte zgjidhja afatgjatë, thotë Moynihan.

Një nga propozimet më të gjalla erdhi nga rusi Konstantin Tsiolkovsky, i cili imagjinoi vendosjen në asteroide me anije kozmike me energji bërthamore.

Në filmin George Melies 1902 Një Udhëtim në Hënë, astronomët bëjnë një vizitë

“Pjesa më e mirë e njerëzimit, sipas të gjitha gjasave, nuk do të vdesë kurrë, por do të migrojë nga dielli në diell ndërsa ato shuhen“, shkroi Tsiolkovsky në 1911.

Ky “kozmizëm” rus i Tsiolkovskit dhe bashkëmoshatarëve të tij kishte një besnikëri ndaj tij, duke e vendosur zgjidhjen e Universit si një rrëfim madhështor të fatit njerëzor, duke bërë thirrje që speciet tona të përhapnin jetën në kozmosin bosh. Por siç thekson Moynihan, ky nuk ishte përfundimisht një vizion kapitalist. Në 1902, mentori i Tsiolkovskit, Nikolai Fedorov ishte shqetësuar se “‘milionerët’ mund të” infektojnë “planetët e tjerë me shfrytëzimin e tyre nxjerrës”, thotë ai.

Megjithatë, në Perëndim, vizione laike të shpëtimit galaktik filluan të shfaqeshin gjithashtu. Një figurë tjetër me ndikim ishte inxhinieri amerikan Robert Goddard, i cili krijoi raketën e parë me karburant të lëngshëm.

Bezos dhe pasagjerët ngrihen, duke lënë sipërfaqen e gjelbëruar të Tokës

Në vitin 1918, ai shkroi një ese të shkurtër pak të njohur të quajtur “Migrimi Final: Një Shënim për Optimistët” që ai qarkulloi midis miqve.”

Atje ai thotë nëse mund të zhbllokojmë atomin, ne mund të dërgojmë njerëz përtej Sistemit Diellor”, thotë Moynihan.

Goddard parashikoi ekspedita që mbartnin tërë njohuritë e njerëzimit në mënyrë që, sipas fjalëve të tij, një “civilizim i ri të mund të fillonte atje ku mbaronte i vjetri”. Dhe nëse kjo nuk ishte e mundur, ai propozoi idenë radikale të nisjes së “protoplazmës” në vend, e cila do të krijojë qenie të reja njerëzore në botët e largëta.

E gjithë kjo çoi në idenë se nëse njerëzimi do të mund të vendoste Rrugën e Qumështit, ajo mund të mbijetonte për dhjetëra triliona vjet, thotë Moynihan. Dhe në shumë mënyra, këto besime kanë mbështetur vizionet e zgjidhjes galaktike që nga ajo kohë,  duke përfshirë ato të Bezos dhe një tjetër miliarderi hapësinor, Elon Musk.

Që adoleshent, Bezos vendosi ambiciet e tij në një rrugë me energji dhe burime të pafundme që do të ishin të pamundura nëse do të qëndronim në Tokë. Dhe pak ka ndryshuar: ai e sheh idenë e vendbanimeve hapësinore si një rrugë për të shpëtuar specien njerëzore.

Argumenti “shko në hapësirë, shpëto njerëzimin” nuk është aq i fortë sa e paraqesin miliarderët

Musk është më i drejtpërdrejtë në lidhje me rrezikun e zhdukjes, duke argumentuar se nëse bëhemi multi-planetarë – vendosemi në Mars, në veçanti dhe një katastrofë në Tokë nuk ka nevojë të zhdukë speciet tona të tëra.

Miliarderi SpaceX është i ndikuar nga ideja e kapërcimit të “Filtrit të Madh”, propozimi që të gjitha civilizimet në kozmos të përballen me një pikë në evolucionin e tyre. Musk shpreson se ne mund të jemi të parët në galaktikë që të kalojmë atë pikë filtri.

Moynihan, megjithatë, thekson se argumenti “shko në hapësirë, shpëto njerëzimin” nuk është aq e fortë sa e paraqesin miliarderët, veçanërisht në këtë moment të veçantë në kohë. Në këtë shekull, ne përballemi me kërcënime të panumërta ekzistenciale që nuk janë të lokalizuara dhe mund të përhapen lehtësisht, nga pandemitë bioinxhinierike deri tek inteligjenca e gabuar artificiale.

Nxitja e një bisede në të gjithë botën për çështjen e rreziqeve ekstreme mund të jetë më me kosto efektive sesa vrapimi në Mars.

Dhe sa i përket ndryshimit të klimës? Ndërsa nuk ka gjasa të jetë një rrezik ekzistencial, ai premton të shkaktojë një sasi të madhe vuajtjesh për miliarda njerëz në një periudhë afatshkurtër  dhe nuk ka shumë që turizmi hapësinor dhe as një projekt i zgjidhjes galaktike në të ardhmen e largët do të bëjnë për të shmangur që sot.

Bazuar në hulumtimet në lidhje me të ardhmen e njerëzimit, kjo grafik tregon rrugët për speciet

Mes përmbytjeve, zjarreve dhe valëve të nxehtësisë, ka pasur mjaft kritikë të epokës së miliarderëve të udhëtimeve në hapësirë.

Kjo ndjenjë u kap në një ese të kohëve të fundit nga shkrimtari i trillimeve shkencore Sim Kern , i cili vuri në dukje se hapësira mund të ofrojë idealin tërheqës të një fillimi të ri, por në të vërtetë, “nuk lë pas rrëmujën tonë, pa marrë parasysh sa dritë- vite larg ne udhëtojmë “.

Dhe në çdo rast, shkruan Kern, ne kemi një zgjidhje mjaft të bukur orbitale tashmë:

Nëse pasardhësit tanë në të ardhmen do të pajtoheshin, ky njihet si ” Skenari Bullerby “, i quajtur pas jetës idilike rurale të Suedisë në librat për fëmijë nga Astrid Lindgren.

Njerëzimi përfundimisht vendos të injorojë hapësirën dhe në vend të kësaj të përqendrohet në Tokë, duke ndërtuar një shoqëri në gjendje të qëndrueshme me energji të gjelbër, bujqësi të qëndrueshme etj. Nëse civilizimet inteligjente jashtëtokësore e kanë bërë këtë zgjedhje, kjo mund të shpjegojë pse nuk kemi parë akoma: ndoshta ata po jetojnë jetën e Bullerby në vend.

Speciet mesatare të gjitarëve kanë një jetëgjatësi 1 milion vjeçare, gjë që sugjeron që në një moment do të vijë koha jonë nëse nuk bëjmë asgjë për ta parandaluar atë.

Miliarderët e ditëve të sotme nuk do të vendosin se si do të eksplorohet galaktika, brezat e nesërm do ta vendosin

Katastrofat që mund të na zhdukin janë të pashmangshme, por ndryshe nga kafshët e tjera, ne kemi inteligjencë të përparuar, kështu që shumë studiues besojnë se marrja e rrugës “astronomike” përtej Tokës premton një të ardhme shumë më të gjatë për speciet tona.

Nëse kemi vendbanime në të gjithë galaktikën, njerëzimi bëhet shumë më i fuqishëm.

Më pëlqen shumë që të mos i kem të gjitha vezët në të njëjtat shporta relativisht të brishta

“Toka në fund të fundit do të bëhet e pabanueshme ndërsa Dielli ynë plaket. Por Universi më i gjerë do të mbetet i aftë të mbështesë jetën dhe pasurinë e vetëdijes për epoka përtej kësaj.”

Çfarëdo që të mendoni për gjeneratën aktuale të miliarderëve përparësitë e tyre, personalitetet, pasuria, qëndrimet ndaj pabarazisë ose ndryshimit të klimës, ose trajtimi i punonjësve të tyre nuk mund të mohohet se ata kanë bërë përparim të rëndësishëm në udhëtimet hapësinore në një kohë të shkurtër. A mund t’u ishte lënë brezave të ardhshëm në vend të tyre? Ndoshta. Por kjo nuk i bën kontributet e tyre të pavlefshme.

Sandberg kujton një bisedë me Musk, shumë vite para se SpaceX të kishte dërguar raketa në hapësirë ​​dhe prapa, kur sipërmarrësi vizitoi atë dhe kolegët në Institutin e Ardhmërisë së Njerëzimit të Universitetit të Oksfordit .

“Ai po bënte fjalë për fjalë vizatime në një pecetë në Grand Cafe në Oksford për të më shpjeguar se si ndihej se mund të bënte diçka më të lirë se ajo që po bënte Nasa. Unë po tundja me kokë dhe po thosha shpresoj se ke të drejtë. Epo, ai e dëshmoi veten”, tha Sandberg.

Sidoqoftë, Sandberg thekson se nëse njerëzimi vazhdon të ndërtojë një civilizim galaktik që kursen të ardhmen e tij afatgjatë, ai nuk ka nevojë të ndërtohet në përputhje me tekat dhe dëshirat e një ose dy miliarderëve në fillim të Shekullit 21.

“Nëse nuk duam që hapësira të përcaktohet nga disa vizione të njerëzve të veçantë, atëherë ne të tjerët duhet t’i bëjmë të njohura dëshirat tona”, thotë ai.

Jeff Bezos

Në planin afatgjatë, zgjerimi në hapësirë ​​mund të jetë një projekt mbarë njerëzimi

Ata që kritikojnë brezin miliarder shqetësohen se vizionet e tyre nuk arrijnë të marrin parasysh shumë shqetësime të ditëve të sotme, të tilla si drejtësia sociale dhe pabarazia.

Sidoqoftë, mund të ketë mundësi për të integruar disa nga këto çështje brenda planeve të eksplorimit të hapësirës.

Për shembull, gjuhëtari Sheri Wells-Jensen ka kohë që po merret me çështjen e integrimit të astronautëve me aftësi të kufizuara brenda programeve hapësinore. 

Dhe ndërsa shumë mund të dëshirojnë të përqendrojnë energjitë e tyre në ndryshimin e klimës dhe probleme të tjera në një periudhë afatshkurtër, brezat e ardhshëm që ndihmohen nga përpjekjet e tyre mund të vendosin që të bashkohen përsëri me projektin hapësinor në një të ardhme më të thellë. Mbi të gjitha, nuk ishte gjithmonë rasti që përparësitë e eksploruesve të hapësirës dhe ambientalistëve ishin të gabuara.

Imazhet e Tokës si një ” pikë e zbehtë blu ” ndihmuan për të treguar atë që ia vlen të ruhet në lidhje me planetin tonë dhe Sandberg tregon se pa satelitë do të kishim një kuptim shkencor shumë më të dobët të ndryshimit të klimës.

Astronaut në hapësirë

Në planin afatgjatë, zgjerimi në hapësirë ​​mund të jetë një projekt për mbarë njerëzimin, se sa ai i vendosur nga një grusht njerëzish në Silicon Valley.

Një civilizim galaktik mund të jetë në të ardhmen tonë. Ndoshta ëndrrat e Bezos për një cilindër O’Neill do të bëhen realitet. Ndoshta mund të ndihmojë për të shpëtuar speciet tona.

Por kurdo që të përfundojmë, ajo e ardhme do të formohet nga qytetarët e Rrugës së Qumështit me përparësitë dhe dëshirat e tyre.

Top Channel