Tryeza e ‘The Economist’ në Athinë, Rama për integrimin e Ballkanit në BE: Rrugëtimi, si pushtimi i Trojës. Do bëjmë gjithçka që të anëtarësohemi

09/07/2021 20:30

‘Pushtimi i Trojës zgjati me vite, kështu po zhvillohet rrjedha e Ballkanit brenda BE-së’, kështu e komentoi rrugëtimin e Ballkanit Perëndimor drejt Bashkimit Europian, Kryeministri Edi Rama duke folur në konferencën e ‘The Economist’ që u zhvillua në Athinë.

Rama theksoi se Shqipëria dhe Maqedonia Veriut po përballen me edicionin e dytë “në pritje të Gondos” nga Samuel Beckett. ‘BE është një simulim i punës së Samuel Beckett, “askush nuk lëviz”, shtoi kryeministri Rama.

Në të njëjtën kohë, kryeministri Edi Rama nënvizoi vendosmërinë e tij që Shqipëria të bashkohet me BE. ‘Ballkani ka qenë në procesin e integrimit për shumë vite dhe ne do të bëjmë gjithçka për të qenë një anëtar i Evropës’. Sidoqoftë, ai tha kryeministri Rama “është shumë e lodhshme të provosh ose të shmangësh ose të qëndrosh në dhomën e pritjes “, duke theksuar se “nuk kemi alternativa të tjera dhe nuk duam të kërkojmë alternativa të tjera”.

Duke u ndalur më shumë në rëndësinë e integrimit evropian të Shqipërisë, ai tha se “është hera e parë si komb që ne mund të zgjedhim për veten tonë, dhe jo për dikë tjetër që të zgjedhë për ne”. Ai theksoi se “ne duhet të vazhdojmë dhe ndërkohë të bëjmë atë që duhet të bëjmë, për të çuar përpara reformat, për të marrë të gjitha hapat për të arritur qëllimin”.

“Ne duhet të vazhdojmë përpjekjen, sepse ajo që na siguron procesi i integrimit është një mjet unik i modernizimit. Ne nuk mund ta shpikim këtë. Ky modernizim ka të bëjë me ndërtimin e shteteve në këtë rajon që funksionojnë si demokraci, që kanë institucione që tejkalojnë partitë, qeveritë dhe marrëdhëniet midis qytetarëve dhe shteteve që janë të sigurta dhe të qëndrueshme “, tha Rama më tej.

Duke iu referuar Greqisë, Edi Rama theksoi se është e rëndësishme të jesh i pranishëm në rajon dhe të ndihmosh në bashkëpunimin rajonal.

Top Channel