Biden nënshkruan urdhrin që shënjestron kompanitë e mëdha teknologjike

09/07/2021 22:03

Presidenti amerikan, Joe Biden, ka nënshkruar të premten një urdhër ekzekutiv, me qëllim të promovimit të konkurrencës.

Ky veprim vë në pah dëshirën e Bidenit për masa më të rrepta ndaj kompanive të mëdha teknologjike, të cilat administrata e tij i ka akuzuar për “dëmtim të konkurrencës”.

“Kapitalizmi pa konkurrencë, nuk është kapitalizëm. Është shfrytëzim”, ka thënë Biden teksa ka nënshkruar urdhrin.

Në të përfshihen 72 veprime dhe rekomandime, që përfshijnë 10 agjenci.

Në urdhër sugjerohet që problemet janë rritur pasi kompanitë e mëdha teknologjike kanë mbledhur shumë informacione personale, kanë blerë konkurrentët potencialë dhe kanë garuar në mënyrë të padrejtë me bizneset e vogla.

Një punëtor i Facebook-ut kalon pranë shenjës “like” të vendosur në selinë e kësaj kompanie në Kaliforni. 23 tetor, 2019.

Administrata e Bidenit pritet të shënjestrojë edhe një numër sektorësh tjerë me këtë urdhër.

Në dokumentin e nënshkruar, inkurajohen agjencitë tjera qeveritare që të marrin hapa për të përmirësuar konkurrencën në fushat për kujdes shëndetësor, udhëtime dhe bujqësi.

Megjithatë, urdhri ekzekutiv, nuk nënkupton që rekomandimet e bëra do të nisin të fuqizohen menjëherë.

Agjencitë qeveritare gjegjëse duhet të zbatojnë ndryshimet e nevojshme, derisa disa elemente mund të jenë subjekte të proceseve gjyqësore.

Top Channel