Trondit “The Guardian”: Mbretëria e Bashkuar u shiti 17 miliardë paund pajisje ushtarake vendeve “jo të lira”

28/06/2021 12:24

Dy të tretat e vendeve të klasifikuara si “jo të lira” për shkak të të dhënave të tyre të tmerrshme mbi të drejtat e njeriut dhe liritë civile kanë marrë armë të licencuara nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar gjatë dekadës së fundit, zbulon një analizë e re e The Guardian.

Sipas medias britanike, midis viteve 2011-2020, Britania e Madhe licencoi armë në vlerë prej 16.8 miliardë paund  për vendet e kritikuara nga “Freedom House”, një grup i të drejtave të njeriut i financuar nga qeveria amerikane.

Nga 53 vendet e vendosura për një rekord të dobët mbi të drejtat politike dhe të njeriut në listën e grupit, Mbretëria e Bashkuar u shiti armë dhe pajisje ushtarake 39 prej tyre.

Përfituesit e shquar përfshijnë Libinë, e cila mori 9.3 milionë funte pushkë, përbërës të automjeteve ushtarake dhe municione.

Analiza e mëtejshme nga fushata me bazë në Londër Kundër Tregtisë së Armëve (CAAT) zbuloi se 11.8 miliardë paund armë ishin autorizuar nga qeveria e MB gjatë së njëjtës periudhë në listën e vendeve me përparësi të të drejtave të njeriut.

Dy të tretat e vendeve, 21 nga 30 në listën e qeverisë britanike të regjimeve shtypëse kishin marrë pajisje ushtarake në Mbretërinë e Bashkuar.

Departamenti për Tregti Ndërkombëtare gjithashtu ka identifikuar nëntë kombe si “tregjet thelbësore” për eksportet e armëve që grupet thonë se janë fajtorë për shumë abuzime të të drejtave të njeriut, përfshirë Egjiptin, Bahreinin, Katarin, Arabinë Saudite, Tajlandën dhe Turqinë.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tashmë ka pranuar se një koalicion i udhëhequr nga Arabia Saudite ka sulmuar Jemenin duke përdorur armë të bëra nga kompanitë britanike me MB-në që furnizonte më shumë se gjysmën e avionëve luftarakë të përdorur nga mbretëria e Lindjes së Mesme për sulmet e saj bombarduese.

“Tani për tani, armët e prodhuara në Mbretërinë e Bashkuar po luajnë një rol shkatërrues në Jemen dhe në të gjithë botën. Shitjet e armëve që po shtyhen sot mund të përdoren në mizori dhe abuzime për vitet që vijnë”, tha Andrew Smith i CAAT.

Marrëveshje të mëtejshme armësh priten në të ardhmen e afërt me shumë nga vendet në listën e Freedom House që pritet të dërgojnë përfaqësues në panairin ndërkombëtar të armëve në shtator në Londrën lindore.

“Kudo që ka shtypje dhe konflikt do të ketë gjithmonë kompani armësh që përpiqen të përfitojnë prej tij dhe do të bëjnë bashkëpunim qeveritë që i ndihmojnë të bëjnë kështu”, tha Smith.

“Shumë nga këto shitje po shkojnë te despotët, diktaturat dhe regjimet abuzuese të të drejtave të njeriut. Ato nuk kanë ndodhur rastësisht. Asnjë prej këtyre shitjeve të armëve nuk do të ishte i mundur pa mbështetjen e drejtpërdrejtë të Boris Johnson dhe kolegëve të tij”, shtoi Smith.

Top Channel