22 vite në pushtet/ Plani i partive opozitare izraelite për të “lënë jashtë” Benjamin Netanyahu-n

30/05/2021 21:37

Kreu i partisë së ekstremit të djathtë Naftali Bennett ka dhënë mbështetjen e tij për një “qeveri të ndryshimit” në Izrael për të larguar nga pushteti kryeministrin Benjamin Netanyahu, në atë që do të ishte fundi i një epoke politike.

Sipas mediave të huaja, vendimi i Bennett, të cilin ai e njoftoi në një fjalim televiziv, mund të lejojë shefin e opozitës Yair Lapid të krijojë një koalicion të partive të krahut të djathtë, qendrës dhe të majtë dhe t’i dorëzojë Netanyahu humbjen e tij të parë zgjedhore që nga viti 1999.

Lapid, kreu i partisë centriste Yesh Atid që përfundoi i dyti pas Likud të krahut të djathtë të Netanyahut në një votim kombëtar të 23 marsit, përballet të mërkurën nga presidenti i Izraelit për të njoftuar një qeveri të re.

Shanset e Lapid për sukses i janë lënë kryesisht Bennett, një ish-shef mbrojtje, dhe gjashtë vendet e partisë Yamina në parlamentin me 120 anëtarë janë të mjaftueshëm për t’i dhënë atij statusin e krijuesit të “mbretit”.

Sipas një marrëveshjeje të ardhshme për ndarjen e pushtetit, Bennett do të zëvendësonte Netanyahun, kreu 71-vjeçar i partisë Likud, si kryeministër dhe më vonë do t’i linte vendin centristit Lapid në një marrëveshje rotacioni.

Top Channel