Pse Gaza, një nga vendet më të populluara në botë, nuk paraqitet qartë në Google Maps?

17/05/2021 09:38

Është një çështje që është theksuar nga studiuesit duke përdorur informacionin që është në dispozicion të publikut, përfshirë të dhënat e hartës, për të lokalizuar sulmet dhe për të dokumentuar shkatërrimin.

Fakti që nuk marrim imazhe satelitore me rezolucion të lartë nga Izraeli dhe territoret palestineze na çon një hap pas”, thotë hetuesi, i identifikuar si Samir.

Në fakt, shumica e Izraelit dhe territoreve Palestineze shfaqen në Google Earth si imazhe satelitore me rezolucion të ulët, edhe pse imazhe me cilësi më të lartë janë të disponueshme nga kompanitë satelitore.

Mezi mund të shohësh makinat në Gaza City. Për ta kuptuar, mund ta krahasoni me Pyongyang, kryeqytetin e fshehtë të Koresë së Veriut, ku makinat janë përcaktuar qartë dhe madje mund të dallohen njerëzit.

Imazhi i Google Earth i Gazës në të majtë, dhe në të djathtë imazhi më i fundit i disponueshëm i Pyongyang, Korea e Veriut.

A janë në dispozicion imazhe me rezolucion të lartë?

Deri vitin e kaluar, qeveria amerikane kishte vendosur një kufizim në cilësinë e imazheve satelitore të Izraelit dhe territoreve palestineze që kompanitë amerikane , në fakt i siguronin në bazë komerciale.

Ky kufizim u shkrua në amendamentin Kyl-Bingaman (KBA,  legjislacioni amerikan që daton që nga viti 1997, në mbështetje të shqetësimeve të sigurisë izraelite, sipas BBC.

Nën KBA, siguruesit e imazheve satelitore amerikane u lejuan të ofrojnë fotografi me rezolucion më të ulët me një madhësi pikseli jo më pak se 2 milion.

Nuk është e pazakontë që vendet si bazat ushtarake janë mjegulluar, por SHBK ishte rasti i vetëm që një vend i tërë i nënshtrohej një kufizimi të tillë.

Ligji përmendi vetëm Izraelin, por ai u zbatua edhe në territoret palestineze.

Sidoqoftë, pasi ofruesit jo-amerikanë, siç ishte kompania franceze Airbus, ishin në gjendje të siguronin këto imazhe me një rezolucion më të lartë, SHBA u vu nën presion në rritje për t’i dhënë fund kufizimeve të saj.

Në korrik 2020, pas kundërshtimit të KBA-së, qeveria amerikane lejon kompanitë amerikane të sigurojnë imazhe me cilësi shumë më të lartë të rajonit (secili piksel tani mund të jetë aq i vogël sa 40 cm, në mënyrë që objektet me madhësinë e një personi të mund të zgjidhen lehtë jashtë)

Ne dëshironim të kishim një burim të qëndrueshëm të të dhënave për të punuar në projektin tonë, kështu që na duhej qasje në rezolucion të lartë mbi territoret e okupuara palestineze të krahasueshme me atë që përdorim mbi pjesët e tjera të rajonit“, thotë Michael Fradley, një arkeolog në Universitetin e Oksfordit.

Por, pse Gaza është ende e paqartë?

BBC foli me Google dhe Apple (aplikacionet e të cilave tregojnë gjithashtu imazhe satelitore).

Apple tha se po punonte për të përditësuar hartat e saj së shpejti në një rezolucion më të lartë prej 40 cm.

Google tha për BBC se imazhet e saj vijnë nga një sërë ofruesish dhe po konsideron “mundësitë për të rifreskuar imazhet satelitore [të saj] ndërsa imazhet me rezolucion më të lartë do të bëhen të disponueshme“. Por shtoi se nuk kishte “plane për t’i ndarë këto imazhe këtë periudhë“.

Duke marrë parasysh rëndësinë e ngjarjeve aktuale, nuk shoh asnjë arsye pse imazhet komerciale të kësaj zone duhet të vazhdojnë të degradohen qëllimisht”, tha Nick Waters, një hetues me burim të hapur për Bellingcat në Twitter.

Top Channel